Så påverkar coronasmittan näringslivet

Konsekvenserna av coronapandemin har börjat märkas inom näringslivet i Hultsfred.

Ikea har verksamhet i hela världen och har infört stränga regler på att hålla smitta ifrån sig.

Ikea har verksamhet i hela världen och har infört stränga regler på att hålla smitta ifrån sig.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-03-13 21:00

På KGM i Hultsfred har man inte märkt så mycket av konsekvenserna än så länge. Men farhågorna finns att det kan komma att märkas i en framtid.

– Vi jobbar ju med att leverera sporthallar till skolor, säger grundaren Göran Andersen. Än så länge har vi fått komma in och montera, men det är oklart vad som händer om skolorna stänger.

En annan konsekvens för företaget är att det kan vara svårt att få fram materiel. 

– Det tillverkas för lite här i landet, tycker Göran Andersen. Vi borde ha mer industri.

På Körners Mekaniska märker man inte så mycket av pandemin i verkstaden. Coronaskräcken har inte påverkat orderingången.

– Men vi hör av våra kunder att de börjar få problem och vi märker av försiktighetsåtgärderna, säger Sören Stenbäck, vd. Vi har drabbats av inställda kundbesök. 

Ikea har verksamhet i hela världen och har infört stränga regler på att hålla smitta ifrån sig.

– Det är naturligtvis inte samma regler över hela världen, säger vd Klas Franzén. Här har vi fokus på att skydda vår egen personal.

Rent konkret går de nya rutinerna ut på att vara vaksam på de som besöker fabriken. 

– Men det handlar också om att titta över vårt eget resande, säger Klas Franzén. Vi utvärderar hela tiden om vi kan använda andra tekniska lösningar.

– Det är inte särskilt effektivt att flyga runt, säger Klas Franzén. Och de tekniska lösningarna fungerar bättre och bättre.

Bergs Timber, med huvudkontor i Vimmerby och sågverk bland annat i Mörlunda, tar emot lastbilar från många olika håll i Europa och här har man vidtagit en del försiktighetsåtgärder.

– Bland annat får chaufförerna nu lägga dokumenten i en brevlåda, i stället för att komma in med dem, säger vd Peter Nilsson.

Men i övrigt jobbar man på som vanligt, samtidigt som man håller ett vakande öka på Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

– Vi har än så länge inte märkt av några andra störningar som följd av Corona, säger Peter Nilsson, möjligen att containertransporterna till Asien blivit något dyrare.

Törnvalls möbler är ett annat företag i Mörlunda. Där har man en handfull kunder som tvingats tänka om kring tyger och färger.

– Det har börjat ta slut på lagren hos tillverkarna, vissa tyger kommer ju från Kina, säger ägaren Johan Törnvall. Vissa leveranser har stoppats, det blir upp till kunderna att tänka om eller vänta. Vi väntar också på möbler tillverkade i Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!