"Väldigt många av våra elever har vaccinerat sig"

Skolstart betyder att risken för smittspridning ökar ytterligare. "Vi trycker på vikten av att föräldrarna tar sitt ansvar och testar sina barn, och håller dem hemma vid symptom", säger Karolina Karlsson, rektor på Albäcksskolan i Hultsfred.

Karolina Karlsson, rektor på Albäcksskolan i Hultsfred, berättar att de uppmanar föräldrarna att testa sina barn och hålla dem hemma vid symptom.

Karolina Karlsson, rektor på Albäcksskolan i Hultsfred, berättar att de uppmanar föräldrarna att testa sina barn och hålla dem hemma vid symptom.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2022-01-11 08:00

På tisdagsmorgonen fylls skolorna återigen av elever, vilket väntas leda till en accelererad smittspridning av covid-19.

– Vi har en ganska stor population av icke-vaccinerade barn, så de kommer att vara mottagliga för infektionen. Vi får räkna med att vi får en ganska stor smittspridning i samband med att skolorna startar sin verksamhet, sa smittskyddsläkaren Staffan Sylvan förra veckan.

På Albäcksskolan i Hultsfred är man beredd på risken för smittspridning när elever och lärare samlas igen.

– Jag tror att den främsta oron är frånvaro – att man kommer att behöva täcka upp mycket för personal som är sjuk, och också oro för att eleverna missar skola för att de är hemma i väntan på provsvar. Frånvaro bland både elever och personal kan stressa, säger Karolina Karlsson och fortsätter:

– Det vi gör nu är att trycka på vikten av att föräldrarna tar sitt ansvar och testar sina barn, och håller dem hemma vid symptom.

Hon berättar att man inte heller blandar klasser om det inte behövs, och att personalen undviker att träffas i större grupper.

Enligt Karolina Karlsson är vaccinationsgraden bland eleverna på Albäcksskolan relativt hög.

– Vi har stöttat regionen med att samordna vaccination och vi upplever att det är väldigt många av våra elever som har vaccinerat sig, säger hon utan att vilja uppge någon siffra.

På friskolan Prolympia i Virserum är cirka 60 procent av eleverna vaccinerade, enligt rektorn Tina Bågenhammar. Vaccinationer har genomförts på skolan.

– Sedan händer det att vi får lite vaccin över, då har vi fått tillåtelse från regionen att ge det till de anställda. Det är ett bra sätt att ta vårt samhällsansvar och avlasta vården, säger Tina Bågenhammar.

Hon har inte fått några signaler om oro inför skolstarten från varken personal eller vårdnadshavare.

– Vi är en mindre skola där det kanske är lite enklare att hålla avstånd. Vi har också påtalat att det är viktigt att vara utomhus i den mån vi kan när det gäller raster. Gärna också att man flyttar ut klassrummet. Vi har bra tillgång till skolskog och idrott på schemat.

För att minska smittspridningen görs det även riskbedömningar för olika aktiviteter. Digitala möten och besöksstopp på skolan är andra exempel på åtgärder.

"Vi är en mindre skola där det kanske är lite enklare att hålla avstånd", säger Tina Bågenhammar, rektor på Prolympia i Virserum.
"Vi är en mindre skola där det kanske är lite enklare att hålla avstånd", säger Tina Bågenhammar, rektor på Prolympia i Virserum.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!