2021 präglades av skogsbränder och halkolyckor

Två större skogsbränder och något fler trafikolyckor än normalt. Så summerar räddningschef Michael Hesselgård 2021. Under året gjorde räddningstjänsten i Hultsfreds kommun totalt 330 utryckningar.

Skogsbränderna i Lönneberga och Vena samt trafikolyckor i halkan är det som sticker ut när räddningschef Michael Hesselgård sammanfattar året som gått.

Skogsbränderna i Lönneberga och Vena samt trafikolyckor i halkan är det som sticker ut när räddningschef Michael Hesselgård sammanfattar året som gått.

Foto: Olof Carlsson/Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2022-01-14 12:00

Av de 330 larm som räddningstjänsten tog emot under förra året handlade 278 om händelser i den egna kommunen, medan 52 gällde hjälp till annan kommun.

Antalet larm låg på samma nivå som under 2020.

– Det skiljer tre larm. Vi hade 333 larm 2020, säger Michael Hesselgård.

Statistiken för 2021 innehåller inga större överraskningar, men antalet trafikolyckor ökade något jämfört med föregående år. 57 larm gällde trafikolyckor.

– Det beror till stora delar på halkan som var i november–december. Jag tror att vi hade fem eller sex trafikolyckor på en och samma vecka, säger räddningschefen.

– I normalfallet brukar vi knappt ha en trafikolycka i veckan.

I samband med vinterns första snöfall, med tillhörande kyla, bildades det svartis på vägarna.

– På någon trafikolycka var det en ambulanstjej som halkade omkull och klippte bakhuvudet i en bil. Det var så halt att det inte ens gick att gå på olycksplatsen. Det är inte så konstigt om bilarna halkar av vägen då, säger Michael Hesselgård och fortsätter:

– Sedan är det en kombination av klent underhåll på vägarna och att folk måste lära sig att köra utifrån förmåga och vägunderlag. Är det halt behöver man åka lite tidigare och köra lite försiktigare.

75 larm gällde någon typ av brand, varav 15 larm var bränder i skog och mark. Två större skogsbränder inträffade i kommunen under året. Den första var i början av juni i ett skogsområde mellan Vena och Kristdala. Insatsen pågick i ett dygn.

Den andra större skogsbranden upptäcktes väster om Lönneberga den 18 juni. Där krävdes flera dygns släckningsarbete.

– Branden kostade över en miljon för Hultsfreds kommun, säger Michael Hesselgård som tillägger att kommunen senare fick tillbaka ungefär halva summan i statlig ersättning.

I övrigt var 2021 ett förhållandevis normalt år för räddningstjänsten.

– Det vi inte har kunnat genomföra fullt ut är utbildningar och tillsyner i och med att vi haft covidrestriktioner. Där ligger vi lite efter och har en skuld i verksamheten. 

Av alla larm och utryckningar är det framför allt skogsbränderna som har etsat sig fast i Michael Hesselgårds minne.

– Sedan avslutade vi året med en jättetragisk trafikolycka där en ung man förolyckades.

Dödsolyckan inträffade på vägen mellan Lönneberga och Mariannelund när en man i 20-årsåldern frontalkrockade med en lätt lastbil.

2021 års mest omfattande skogsbrand i Hultsfreds kommun ägde rum väster om Lönneberga en vecka före midsommar.
2021 års mest omfattande skogsbrand i Hultsfreds kommun ägde rum väster om Lönneberga en vecka före midsommar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!