Psykisk ohälsa i fokus vid föreläsning

Vad är det som gör att vi mår dåligt? Är det kraven vi ställer på oss själva, eller är det kraven andra ställer på oss?

Eric Bergström är flitigt  anlitad som föreläsare och besökte Hultsfred på sin turné för att tala om psykisk ohälsa med elever från gymnasiet och Albäckskolan.

Eric Bergström är flitigt anlitad som föreläsare och besökte Hultsfred på sin turné för att tala om psykisk ohälsa med elever från gymnasiet och Albäckskolan.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-11-08 19:00

Föreläsaren  Eric Bergström fick eleverna att haja till både en och två och flera gånger när han föreläste i dubbla omgångar på Rock City i Hultsfred. Först för eleverna på Albäckskolan och sedan för gymnasiet.

Nästan alla elever kunde känna igen sig i mycket av det han sa. Så när han frågade rakt ut, hur många som någon gång oroat sig för vad andra ska tycka om en, så vajade en skog av händer i luften.

Han var inbjuden att föreläsa som ett led i Hälsodagarna.

– Det är ett viktigt ämne, säger Annika Dehlin, verksamhetsansvarig på elevhälsan. Psykisk ohälsa är något vi jobbar med varje dag i skolorna.

Hon berättar att två stora personalgrupper har fått utbildning i första hjälpen vid psykisk ohälsa. Och en tredje grupp kommer att börja inom kort.

Det har av tradition varit så att den här typen av problem sopats under mattan, något man inte talat om. Men en ändring är på gång.

–  Man måste våga fråga, säger Annika Dehlin, om man märker att någon inte mår bra, måste man kunna fråga om hur det står till. För alla har vi toppar och dalar, inte minst i den här åldern. Man vill passa in, och samtidigt söker man efter sig själv. 

Sociala medier har också en del i skulden, anser hon.

– Man ser hur andra lägger upp vackra hem, god mat och allt vad det kan vara. Det blir en glättig fasad som kan få en att tro att alla andra har det så bra, säger Annika Dehlin. 

Den grå vardagen får inte samma genomslag på sociala medier. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!