Nya stallet blir ett lyft för ridklubben

Byggandet av ett nytt ridskolestall Àr igÄng. "Det kommer bli jÀttebra, ett riktigt lyft för föreningen", sÀger fastighetsingenjör Nicklas Holmquist.

Under tiden ridskolestallet byggs om ligger verksamheten nere och bara privata hÀstar finns i Kristineberg. Som Aragon som Àgs av Annika Franssons familj. PÄ hÀstryggen sitter Jaclyn Wright.

Under tiden ridskolestallet byggs om ligger verksamheten nere och bara privata hÀstar finns i Kristineberg. Som Aragon som Àgs av Annika Franssons familj. PÄ hÀstryggen sitter Jaclyn Wright.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-03-03 21:00

Strax efter nyÄret rullade arbetet igÄng med att renovera och bygga till ridskolestallet hos Hultsfredsbygdens Ridklubb. Ett för mÄnga efterlÀngtat projekt.

– SĂ„ hĂ€r lĂ„ngt har man blĂ„st ut allt det gamla i den befintliga byggnaden, sĂ€ger Nicklas Holmquist, fastighetsingenjör pĂ„ Hultsfreds BostĂ€der. I den ska det bli plats för sadelkammare, kontor, ett rejĂ€lt foderrum, tio boxar och en frigĂ„ngshall för sex-Ă„tta hĂ€star.

Samtidigt har arbetet med tillbyggnaden om nÀrmare 60 kvadratmeter pÄbörjats sÄ smÄtt. VÀggarna Àr resta och plattan göts under mÄndagen.

– DĂ€r inne blir det spolplats, hovslagarplats, tork- och tvĂ€ttrum och handikappanpassad toalett, sĂ€ger Nicklas Holmquist.

Styrelsen har inte bara haft möjligheter att komma med önskemÄl, utan ocksÄ varit med och tagit fram ritningen.

– Det ser jĂ€ttebra ut, vi Ă€r nöjda, sĂ€ger ordförande Annika Fransson, som ser fram emot vecka 22 nĂ€r stallet ska stĂ„ klart.

– Vi vĂ€ntar dock till hösten, med att dra igĂ„ng verksamheten igen. Det Ă€r inte gjort i en handvĂ€ndning, sĂ„ vi har tagit oss lite extra tid. Vi vill ju att det ska bli ordentligt bra.

Verksamheten pausades inför att stallet skulle byggas om. En hÀst Àr utlÄnad, övriga sju sÄlda. SÄ det Àr ett omfattande jobb som vÀntar föreningen att leta rÀtt pÄ nya hÀstar att köpa eller hyra.

– Det fanns inget annat alternativ. Att köra vidare med gamla stallet hade Ă€ventyrat verksamheten mer, dĂ„ kunde det blivit en nedlĂ€ggning pĂ„ sikt, sĂ€ger Annika Fransson.

Hur ser ni pÄ möjligheten att komma igÄng bra igen, efter en sÄ lÄng paus?

– Det finns de som tror att en paus betyder slutet pĂ„ verksamheten, de tycker det Ă€r konstigt att pausa för att renovera. Men vi i styrelsen har aldrig sett nĂ„gra farhĂ„gor i det. Vi ser pĂ„ det tvĂ€rtom –  att ett nytt stall blir ett lyft och en nystart för föreningen.

Har ni lyckats behÄlla medlemmarna?

– Vi har mycket andra aktiviteter, för att visa att vi inte lagt ner. FĂ„ tillbaka barnen tror vi inte blir nĂ„gra problem, vi tror inte att hĂ€stintresset svalnat. Ideellt arbetande vuxna Ă€r ocksĂ„ kvar, dĂ€remot har vi förstĂ„tt att vuxna som tidigare tog ridlektioner hos oss börjat i andra klubbar. Vi hoppas förstĂ„s fĂ„ tillbaka dem, men kanske fĂ„r vi rĂ€kna med ett generationsskifte. LikasĂ„ att det kommer ta tid –  och krĂ€va mycket ideellt arbete att komma igĂ„ng igen. Men det Ă€r klart att det gĂ„r.

Arbetet fortskrider enligt planen. "I slutet av maj ska nya stallet stĂ„ klart", sĂ€ger Simon Åverling, arbetsledare pĂ„ All-Bygg i Hultsfred.
Arbetet fortskrider enligt planen. "I slutet av maj ska nya stallet stĂ„ klart", sĂ€ger Simon Åverling, arbetsledare pĂ„ All-Bygg i Hultsfred.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!