Migrationsverket avvecklar alla lägenheter

Migrationsverket avvecklar alla lägenheter i Hultsfreds kommun. 400-500 asylsökande kommer att flyttas successivt.

Migrationsverket har i samråd med Hultsfreds Bostäder och Hultsfreds kommun beslutat att säga upp samtliga lägenheter i kommunen.

Migrationsverket har i samråd med Hultsfreds Bostäder och Hultsfreds kommun beslutat att säga upp samtliga lägenheter i kommunen.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-02-03 15:54

Samarbetet mellan Hultsfreds kommun, Hultsfreds Bostäder och Migrationsverket sträcker sig ända tillbaka till 1980-talet. Sedan dess har myndigheten hyrt ett varierat antal lägenheter i främst Stålhagen.

"Nu har kommunen lämnat önskemål om att samarbetet ska avslutas för att kunna erbjuda bostäder till andra grupper, och vi är glada att kunna tillmötesgå kommunen i detta", skriver Jennie Sörman, sektionschef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Migrationsverket har med andra ord i samråd med kommunen och bostadsbolaget beslutat säga upp samtliga lägenheter i kommunen. 105 lägenheter har redan börjat avvecklas, ytterligare 45 finns i Virserum och där börjar avvecklingen till hösten.

Samtidigt har kommunen redan börjat planera för vad som ska hända med bostäderna.

– Vi ser detta som en bra möjlighet att förbättra bostadsområdet, och kunna skapa bättre boenden för våra kommuninvånare, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

– Att Migrationsverket lämnar innebär att vi får bättre förutsättningar att arbeta med långsiktig integration på det sätt som vi strävar efter, tillägger oppositionsrådet Tomas Söreling (S).

Antalet människor som söker skydd i Sverige har minskat under en längre tid. Samtidigt är behovet av lediga lägenheter till de människor som har fått uppehållstillstånd, och vill stanna i kommunen, stort. Genom att göra det lättare att hitta en bra bostad minskar genomströmningen av människor. 

Avvecklingen ska vara klar till januari 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!