Låst dörr: Våldsam man skapade otrygghet

Folktandvården har vidtagit säkerhetsåtgärder, för att öka tryggheten hos personalen. Numera är dörren till kliniken stundtals låst och fler åtgärder diskuteras.

Numera är dörren till Folktandvården i Hultsfred stundtals låst. "Fler åtgärder diskuteras", säger Rahan Pakravan. Skälet är att en man blev våldsam och både hotade och slog personalen i höstas.

Numera är dörren till Folktandvården i Hultsfred stundtals låst. "Fler åtgärder diskuteras", säger Rahan Pakravan. Skälet är att en man blev våldsam och både hotade och slog personalen i höstas.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-03-21 14:00

Detta som en följd av att en man blev våldsam på kliniken i höstas, hotade flera ur personalen och slog en sköterska. Mannen dömdes senare till tre månaders fängelse. 

– Personalen upplevde det som jobbigt, en period var det mycket fokus på arbetsmiljö och säkerhet, säger klinikchef Rahan Pakravan. 

En åtgärd som vidtagits för att öka tryggheten är att man låser dörren mellan väntrummet och receptionen vid lunchraster och andra tillfällen när receptionen är obemannad.

– Det är en balansgång, vi vill gärna ha välkomnande och öppna lokaler. Samtidigt måste personalen få känna sig trygg, säger Rahan Pakravan.

Är det här tillräckligt?

– Det har bollats idéer på fler åtgärder mellan medarbetare, mig och kansliet. En sak kan vara att låsa igen ännu mer och bara ha en lucka där patienterna anmäler sig, men då är lokalerna inte öppna och välkomnande. Vi har även diskuterat behov av flyktväg eller ett rum där personalen kan låsa in sig.

– Men beslutet ligger hos Region Kalmar län. Så länge tycker vi att vi gjort vad vi kan för att öka tryggheten.

Hur mår personalen i dag?

– Sådana här händelser glöms inte bort. Men ingen har behövt söka hjälp, utan vi har pratat inom gruppen.

Enligt tandvårdschef Lise-Lott Hinsegård Heiding genomlyser man vad som är möjligt att göra för att öka säkerheten.

–  Det finns flera förslag. Bärbara larm är en snabb och enkel lösning, som ytterligare skulle förstärka tryggheten på kliniken, säger hon.

Karta: Folktandvården Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!