Kyrkan om kritiken: "Vi har varit slapphänta tidigare"

Folk har blivit ledsna sedan smyckningen plockats bort från askgravplatsen i Målilla. Kyrkan motiverar beslutet: "Vi följer bara bestämmelserna".

"Vi har varit lite slapphänta och sett hur smyckningen eskalerat. Folk respekterar inte det som står i foldern", säger Jörgen Petersson, kyrkogårdsansvarig.

"Vi har varit lite slapphänta och sett hur smyckningen eskalerat. Folk respekterar inte det som står i foldern", säger Jörgen Petersson, kyrkogårdsansvarig.

Foto: Privat

Hultsfreds kommun2020-06-02 07:00

Det säger Jörgen Petersson, kyrkogårdsansvarig i Aspelands pastorat.

– Det finns tydliga bestämmelser och alla får en folder hos begravningsbyrån. Där står vad som gäller. Det här är inget unikt för Aspeland, utan så här är det överallt.

Enligt Jörgen Petersson är tanken att en askgravplats ska vara en gravanordning som du inte behöver fundera på att sköta.

– Till skillnad mot en urngrav är huvudmannen ansvarig för utformning, uppsättning och skötsel. Vill man ha speciell smyckning ska man helt enkelt inte välja askgravplats utan en urngrav, den sköter du själv, förklarar Jörgen.

Varför gör ni så här just nu?

– Vi har varit lite slapphänta och sett hur smyckningen eskalerat. Folk respekterar inte det som står i foldern. Vi har sett blinkande neonlampor, plastleksaker, halvmeterhöga porslinsfigurer, påskris... Utsmyckningen på gravplatser har ändrat sig radikalt.

– Dessutom finns det de som blir irriterade över att folk smyckar platsen när man inte får det, vi hade ett sådant samtal nyligen.

Kan du förstå kritiken?

– Jag har helt klart förståelse för människorna. Vi borde varit hårda från början, men då var det inte så mycket. Nu var vi tvungna att göra något. Visst ett brev kunde vi skickat, men skylten har stått där länge, med information om vad som gäller. 

Smyckningen kommer plockas bort från samtliga askgravplatser i pastoratet, efter hand som man hinner.

– Missbrukas det kommer vi plocka bort smyckning även efter hand, säger Jörgen.

Karta: Målilla Kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!