Kritiken: "Arrogant av Trafikverket"

"Det är arrogant av Trafikverket att skylta om till 80 innan överklagandetiden gått ut".

Redan på måndag byts skyltarna ut, när 90 blir 80. "Arrogant av Trafikverket att redan skylta om", anser regionrådet Karin Helmersson, som tycker överklagandetiden borde fått gå ut först.

Redan på måndag byts skyltarna ut, när 90 blir 80. "Arrogant av Trafikverket att redan skylta om", anser regionrådet Karin Helmersson, som tycker överklagandetiden borde fått gå ut först.

Foto: Region Kalmar län/Olof Carlson/Montage

Hultsfreds kommun2019-10-31 19:00

Det säger Karin Helmersson, (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden, som en följd av att Trafikverket redan på måndag ska skylta om från 90 till 80 på riksväg 23/34 genom Hultsfreds kommun.

– Vi har sett nu att andra län fått rätt när de överklagat hastighetssänkningar, med motiveringen att Trafikverket inte prövat andra trafiksäkerhetshöjande åtgärder först. Precis det vi tryckt på i vårt yttrande. Vi menar att det finns annat att göra istället, som att sätta upp elektriska tavlor med anpassningsbara hastigheter, som på Ölandsbron.

Redan när nämnden tog yttrandet var majoriteten enig om att överklaga, om sänkningen blev verklighet.

– Det har ju varit 90 länge på de här vägarna, så förändringen behöver inte ske så snabbt, utan att överklagandetiden får gå ut. Jag anser att det handlar om demokrati. De får väl skylta om igen helt enkelt om vi får rätt.

Hultsfreds kommunalråd Lars Rosander (C) ser också negativt på beslutet.

– Det känns som Trafikverket bestämt sig innan och att vi inte kan påverka. Vi ser över möjligheten att överklaga.

Lennart Andersson, regionaldirekt för Trafikverket region syd, bemöter kritiken så här:

–Överklagandetiden är tre veckor och den börjar gälla när vägmärkena är på plats. Det måste så att säga finnas något att överklaga. Detta för att föreskrifter och vägmärken ska överensstämma.

– Övriga åtgärder räcker inte, utan vi måste jobba med hastigheten också. När det gäller en eventuell överklagan överlämnas den till regeringen som får hantera det vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!