Bättre vatten i badhuset med ett nytt reningsverk

Det gamla reningsverket i Virserums badhus har passerat "bäst föredatum" med bred marginal. Men nu ska det bytas ut.

Ett nytt reningsverk i Virserums badhus är nog en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta ha öppet, säger Maria Bohlin, verksamhetschef för badhusen.

Ett nytt reningsverk i Virserums badhus är nog en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta ha öppet, säger Maria Bohlin, verksamhetschef för badhusen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2023-04-19 11:23

– Det är enda utvägen för att vi ska kunna fortsätta ha öppet, säger simhallsföreståndaren Maria Bohlin som ansvarar för både simhallen i Hultsfred och badhuset i Virserum.

– Det gamla reningsverket klarar inte att hålla de nya gränsvärdena som infördes för något år sedan, säger hon.

Kommunledningen är införstådd med problemet och kommunstyrelsen vill avsätta en halv miljon för att byta ut det gamla verket mot ett nytt, som klarar kraven.

Det här beslutet betyder att beställningarna kan börja. Sedan handlar det om att få hem grejerna och börja montera.

– Förhoppningsvis kan vi öppna igen innan sommaren är slut, säger Maria Bohlin, som räknar med att verksamheten får hålla stängt ett par veckor medan arbetet pågår. 

Men mitt på sommaren är det ändå lågsäsong i badhuset, så det ska förhoppningsvis inte påverka så många, tror Maria Bohlin.

Det nya reningsverket kommer också att använda lite annorlunda kemikalier vilket ger både badande och personal en bättre miljö i badhuset.

– Bland annat kommer vi inte att använda saltsyra i processen, säger maskinisten Olof Eklöv. I stället kommer koldioxid att användas. 

Bassängen i Virserum är inte jättestor, 12,5 gånger 6 meter och som mest 1,5 meter djup. Det gör att badhuset blivit väldigt populärt hos reumatiker, efter vattnet kan hållas varmare. Minst 30 grader visar kommunens hemsida.

Just den här rehabmöjligheten är ett av skälen till att kommunledningen gör den här satsningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!