Kanonresultat för Hultsfreds kommun

Hultsfreds kommun går på tvärs mot stora delar av kommun- Sverige. Medan andra brottas med underskott, visar Hultsfred ett överskott med 32 miljoner.

Ekonomichef Henric Svensson förklarade bokslutets alla vinklar för Åke Nilsson (KD) Lars Rosander (C), Tomas Söreling (S) och Åke Bergh (M).

Ekonomichef Henric Svensson förklarade bokslutets alla vinklar för Åke Nilsson (KD) Lars Rosander (C), Tomas Söreling (S) och Åke Bergh (M).

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-03-04 15:00

– För ett år sedan talade jag om ett rekordöverskott, säger ekonomichefen Henric Svensson. Men det har vi slagit nu. Bokslutet för 2019 visar ett överskott på 32 miljoner kronor.

Det är faktiskt hela 30 miljoner kronor mer, än kommunledningen förväntade sig när budgeten spikades i juni 2017.

Henric Svensson vill dock kasta in en liten brasklapp i sammanhanget. Att det faktiska resultatet inte är riktigt lika bra som det verkar.

–  Resultatet är lite dopat. Det beror på nya redovisningsregler från årsskiftet. Tidigare har vi bara behövt ta med tillgångar som realiserats, säger han. Nu ska vi ta med marknadsvärdet av de aktier vi har. Och eftersom börsen står högt, har vi draghjälp av det. 

Den här gången i alla fall. Men eftersom börsvärdet har stor inverkan på resultatet kan det bli stora svängningar över tid, befarar politikerna i kommunstyrelsen, som fick ta del av bokslutet på senaste mötet.

– Vi har inte behövt ta några nya lån,, säger Henric Svensson, däremot har vi amorterat löpande. Så vår soliditet är stärkt.

Rekord blev det också när det gäller investeringar. Kommunen har grävt ner 88 miljoner kronor. Till största delen rent bokstavligt, eftersom det handlar om saneringar av VA-ledningarna. Bland annat i Gårdveda.

– Vi hade 130 miljoner i investeringsbudgeten, säger Henric Svensson, och eftersom överskottet här flyttas över till 2020, ser han fram mot ett nytt investeringsrekord.

– Vi har 292 miljoner i investeringsbudgeten för 2020, säger han. Det är bland mycket annat den nya förskolan i Hultsfred, ny särskola i Målilla och ännu mer VA-saneringar.

Det är dock inte verksamheterna som genererar överskottet. Tvärt om, visar de på ett mindre underskott sammantaget.

Några verksamheter går med överskott, medan andra har stora hål i budgeten. Inte oväntat är det socialnämnden som står för den största avvikelsen med 13,5 miljoner. Barn- och utbildningsnämnden backar 9,1 miljoner.

Åt andra hållet är det främst avkastningen på pensionsmedlen som ger överskott och med marginal kompenserar verksamheternas underskott. Pensionspengarna, placerade hos ett bolag, ger ett överskott på 23,3 miljoner. Överskott blir det också hos ÖSK, administrativa kontoret, Kultur och fritid och Service.

I bokslutet har man också räknat in ett underskott på 11,2 miljoner för de skolmoduler och som man hoppas få tillbaka från migrationsverket.

Ett rekordresultat igen, konstaterar ekonomichef Henric Svensson. Bokslutet visar ett överskott på 32 miljoner kronor för 2019.**********
Ett rekordresultat igen, konstaterar ekonomichef Henric Svensson. Bokslutet visar ett överskott på 32 miljoner kronor för 2019.**********
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!