Intensivt arbete belönas med trygg titel

Broms Bilverkstad och Pelles Verkstad har nyligen klarat kraven för Sveriges nya kvalitetsstandard Godkänd Bilverkstad. "Tanken är att vi ska nyanställa på sikt", säger Mikael Broms.

"Vi har jobbat intensivt för titeln Godkänd Bilverkstad", säger Mikael Broms, som driver Broms Bilverkstad i Målilla. I bakgrunden Theo Nero och Freddie Broms.

"Vi har jobbat intensivt för titeln Godkänd Bilverkstad", säger Mikael Broms, som driver Broms Bilverkstad i Målilla. I bakgrunden Theo Nero och Freddie Broms.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-25 06:00

Fusk inom branschen uppmärksammades av TV 2014. Efter kritik har Motorbranschens Riksförbund och Sveriges Fordonsverkstäders Förening tagit fram en frivillig kvalitetsstandard, Godkänd Bilverkstad. 

Det ställer hårda krav på verkstaden när det gäller kvalitet, fackmässighet och leverans i enighet med det som överenskommits med bilägaren.

– Det är positivt att branschen tar tag i det fusk som förekommit på bilverkstäder, säger Per Schörling, som driver Pelles Verkstad i Fallhult.

Nyligen godkändes den och Broms Bilverkstad i Målilla, efter att en mängd olika krav uppfyllts.

– Vi har jobbat intensivt för den här titeln i ett och ett halvt år. Nu känns det väldigt positivt, både för oss och sett ur kundens perspektiv, säger Mikael Broms som tog över verkstaden efter sin far Olle i mitten av 1990-talet.

Verksamheten har utvecklats stadigt och i dag har han två anställda.

Vad tror du standarden kan betyda för företaget?

– Det känns väldigt positivt. Tanken är att vi ska nyanställa på sikt, vi har en praktikant som är på väg in i företaget när han avslutat sin utbildning, säger Mikael Broms.

undefined
"Det är positivt att branschen tar tag i det fusk som förekommit på bilverkstäder", säger Per Schörling, som driver Pelles Verkstad i Fallhult.

Färska siffror visar att närmare 450 verkstäder klarat årlig kontroll för Godkänd Bilverkstad. Det motsvarar 15 procent av landets professionella verkstäder, enligt MRF och SFVF. 16 av dem finns i Kalmar län och två i Hultsfreds kommun.

Pelle Schörling flyttade till Fallhult som bonde 1984 och började med att laga lantbruksmaskiner. Efter en tid övergick hans elektronikintresse till bilar och idag driver både han och Mikael Broms Mekonomenverkstäder.

Hur tänker du kring att du driver verksamhet långt ut på vischan?

– Jag hade säkert kunnat expandera om företaget legat närmare Hultsfred. Jag har fått erbjudande, men fördelarna med att ha företaget i anslutning till hemmet överväger. Jag har byggt ut i omgångar, hade jag vetat att det skulle bli en verkstad i den här omfattningen hade jag byggt nytt från början.

Pelles verkstad blev klar för Godkänd Bilverkstad i slutet av 2019. Redan märker Per Schörling positiva effekter.

– Nettoomsättningen har ökat. Vi hade nog kunnat växa till fyra anställda, men är trångbodda. Då ligger skiftgång närmare till hands, det håller jag inte för otänkbart.

I grannkommunen har så här långt Engströms Bil AB, KL Motor i Vimmerby AB och Åbergs Bil & Mek HB godkänts.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!