Ingen lucia i Hultsfred – här kan du fira i stället

Lönneberga, Virserum, Mörlunda och Vena är de enda orterna i Aspelands pastorat som har luciafiranden för allmänheten i år.

Lönneberga är en av orterna som har luciafirande. I Hultsfred besöker ridklubbens luciatåg Knektagården och Ica. Mikaela Rönn kommer att krönas till Kristdalabygdens 38:e lucia.

Lönneberga är en av orterna som har luciafirande. I Hultsfred besöker ridklubbens luciatåg Knektagården och Ica. Mikaela Rönn kommer att krönas till Kristdalabygdens 38:e lucia.

Foto: Olof Carlson/Privat/Christer Tille/CT Foto

Hultsfreds kommun2022-12-09 11:30

I Hultsfred är luciafirandet nedlagt sedan ett antal år tillbaka.

– Jag tror att det var svårt att få kandidater som ställde upp. Det är en tradition som var starkare förut, säger Ola Sandberg, tillförordnad kyrkoherde i pastoratet.

Kyrkorna i Virserum, Mörlunda och Lönneberga har luciafiranden på luciadagen den 13 december.

undefined
Lönneberga är en av fyra orter i pastoratet som har luciafirande för allmänheten i år.

I Virserums kyrka står Prolympias niondeklassare för luciatåget tillsammans med kyrkans barnkör.

– Vi kröner lucia och överräcker ett smycke, säger Ola Sandberg som medverkar tillsammans med kantorn Lisa Sandstedt.

I Mörlunda kyrka utlovas en traditionell luciagudstjänst med en sånggrupp, medan det i Lönneberga kyrka blir luciafirande med barngrupperna som sjunger traditionella och nya luciasånger.

Vena kyrka har luciafirande med barngrupperna och Glädjekören redan den 12 december.

undefined
Hultsfredsbygdens ridklubbs luciatåg stannar till vid Ica Mathuset och Knektagården den 11 december.

Även om det inte blir något luciafirande för allmänheten i Hultsfred kommer det att finnas luciatåg som sprider ljus och glädje även där. Precis som förra året har till exempel Hultsfredsbygdens ridklubb ett luciatåg som besöker Knektagården och Ica tillsammans med sina hästar redan nu på söndag, den 11 december.

undefined
På luciadagen kröns Mikaela Rönn till Kristdalabygdens 38:e lucia.

Strax utanför kommungränsen arrangeras ett traditionsenligt luciafirande i Kristdala kyrka den 13 december – för första gången sedan 2019.

– Luciafirandet är en tradition i bygden sedan 1984 och det är härligt att få välkomna alla till kyrkan igen, säger Frida Björk från luciakommittén i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!