Hundratals lägenheter står tomma inom allmännyttan

Hultsfreds bostäder väntas gå med runt tolv miljoner kronor i underskott i år. 179 av det kommunala bostadsbolagets lägenheter stod tomma i november.

I november fanns 52 tomma lägenheter i Virserum, enligt Hultsfreds bostäders sammanställning.

I november fanns 52 tomma lägenheter i Virserum, enligt Hultsfreds bostäders sammanställning.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfreds kommun2021-12-08 09:00

Som vi tidigare berättat höjs Hultsfreds bostäders hyror med tre procent vid årsskiftet, vilket gör att bolaget ökar sina hyresintäkter med ungefär 3,2 miljoner kronor.

Samtidigt finns många outhyrda lägenheter i bolagets bestånd.

– Dessa tomma bostäder har ett hyresvärde om 9,9 miljoner kronor och den summan ska inte hyresgästerna behöva betala, där måste istället ägaren ta sitt ansvar. Detta problem finns kvar även efter att de nu pågående och planerade rivningarna är borträknade, säger Per Olsson, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Enligt Hultsfreds bostäder stod 179 lägenheter tomma i november, varav 52 i Virserum och 19 i Mörlunda. I Hultsfreds tätort fanns 62 tomma lägenheter i bostadsområdet Stålhagen och 28 i övriga delar av tätorten. Silverdalen hade tolv tomma lägenheter och Målilla sex stycken.

– Tillgången är större än efterfrågan. Framför allt i Virserum och Mörlunda har vi mycket tomt just nu. I Virserum har vi två nyrenoverade lägenheter som har legat ute en stund, men det är tyvärr inte så stort intresse. Vill man flytta till Virserum finns det fina lägenheter till en ganska billig peng, säger Helena Grybäck Svensson.

För närvarande pågår rivning av 108 lägenheter i Stålhagen. Ytterligare 51 lägenheter ska rivas i Virserum under 2022. Rivningslägenheterna ingår inte i siffran över tomma lägenheter.

Hade hyreshöjningen behövt bli lika stor om ni haft färre outhyrda lägenheter?

– Nej, det är klart att det påverkar. Men kostnadsökningarna ligger i det häradet, tre procent, säger Helena Grybäck Svensson som konstaterar att priserna på allt från byggnadsmaterial till bränsle gått upp rejält.

Hultsfreds bostäder beräknas gå med 11,9 miljoner kronor i underskott i år, enligt en prognos från augusti. Förutom outhyrda lägenheter uppges underskottet bero på höga underhållskostnader samt kostnader för rivning av fastigheterna i Stålhagen.

– Vi har en diskussion om hur många lägenheter vi tror att vi kommer att kunna hyra ut framåt. Så som läget är nu är vakansgraden alldeles för hög, och det behöver vi ha någon plan för framåt, tycker jag.

Kan det bli aktuellt att riva fler hus?

– Det kan vara ett alternativ om det är mycket tomt i någon byggnad, men det är inget jag vet något om i nuläget. Det kan också handla om satsningar på upprustningar. Det kanske blir en mix av de åtgärderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!