Färre invånare i Hultsfred förra året

Hultsfreds kommun tappade 51 invånare under förra året. På många håll i landet växer befolkningen, men Hultsfred går mot strömmen.

Lars Rosander (C) gläds trots allt åt befolkningssifforna. Trots en minskning med 51 personer förra året. Men det är trots att 99 fler än man räknat med.

Lars Rosander (C) gläds trots allt åt befolkningssifforna. Trots en minskning med 51 personer förra året. Men det är trots att 99 fler än man räknat med.

Foto: Sofie Olsson

Hultsfreds kommun2022-02-22 12:03

Från att för bara några år sedan varit den kommunen i landet som ökat mest, har utvecklingen vänt och minskningen kryper sig på. Som allra mest var befolkningen uppe i hela 14 600 personer under flyktingvågen. Men nu är man nere 14 056 enligt statistik från statistiska centralbyrån.

Men utflyttning och inflyttning tar i princip ut vartannat, det som ligger till grund för minskningen är framförallt att det är fler som dör än som föds i kommunen.

– Minskningen beror till stor del på att många av de nyanlända som kom hit 2015 och 2016 har flyttat vidare, sedan de rotat sig i samhället, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Han är inte direkt överraskad av minskningen. Ja, det skulle i så fall vara att den inte är större. När budgeten gjordes för ett och ett halvt år sedan räknade man med en minskning på 150 personer. Alltså 99 fler än det faktiska resultatet.

– Vi tog höjd för en fortsatt befolkningsminskning, säger Rosander, som trots minskningen ändå ser det som positivt att den inte blev större.

– Nu i början på året har vi rent av sett en liten ökning igen, kanske har det planat ut nu och börjat stabilisera sig.

Att inte befolkningsminskningen blev större kan komma att visa sig vara ytterst välgörande för ekonomin, eller rättare sagt för de statsbidrag som baseras på invånarantalet. Där finns några värdefulla kronor till att räkna hem.

– Därför är det viktigt att hålla siffrorna uppe, säger Rosander, och säger att man jobbar hårt med bland annat näringslivsinsatser. 

– Näringslivet skapar jobb och det är grunden för samhället, säger han.

När befolkningen växte som mest fick kommunen bygga ut sin verksamhet i rask takt för att klara ut situationen. Och Lars Rosander erkänner att kostymen fortfarande är i största laget. 

– Vi har service för betydligt fler invånare.

Grottar man ner sig i statistiken ytterligare, ser man att 21 procent av invånarna är utrikesfödda, och Syrien är det vanligaste ursprungslandet. 

– Det är inte ovanligt säger befolkningsstatistiker Tomas Johansson vid SCB. Så är det i 121 av landets kommuner. 

I hela länet ökade befolkningen med 0,2 procent förra året. 

Folkmängd I Hultsfreds kommun 2021 14 056

Födda: 115

Döda:182

Inflyttade: 828

Utflyttade: 822

Andel män: 51,8%

Andel kvinnor: 48,3%

Andel utrikes födda 20,4%

Folkmängd i Hultsfreds kommun 2020: 14 107

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!