Hultsfred hamnar långt ner i index

Hultsfreds kommun kommer långt ner i listan när Villaägarnas riksförbund presenterar sitt index över Sveriges bästa småhuskommuner.

Det är första gången Villaägarnas riksförbund rankar kommunerna i ett index över bästa småhuskommunen. (Genrebild)

Det är första gången Villaägarnas riksförbund rankar kommunerna i ett index över bästa småhuskommunen. (Genrebild)

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hultsfreds kommun2019-12-17 20:00

– Det finns idag som vi upplever det en urban norm, att man ska bygga högt och tätt och det blir ofta dyrt. Men vad som efterfrågas är ofta något annat, så det finns en skevhet mellan vad som byggs och efterfrågas, så det vill vi sätta sken på. Där har kommunerna en nyckelroll hur man planerar sin mark, berättar Stefan Johansson, samhällspolitisk talesperson på Villaägarnas riksförbund, om varför man valt att göra ett index över de bästa småhuskommunerna. 

Villaägarnas riksförbund har rankat landets 290 kommuner utifrån 12 olika variabler. Fem variabler handlar om hur många småhus det finns samt byggandet av nya småhus. Man mäter också lönsamheten för småhusbyggnation, inrikes flyttnetto och villainbrott. 

I Kalmar län placerar sig Mörbylånga kommun allra bäst. Vimmerby kommun placerar sig på en femte plats på länsnivå och 126:e plats på riksnivå. Hultsfreds kommun placerar sig sämst inom länet och på 287:e plats på riksnivå. 

– Det är verkligen inte bra. Till deras försvar ska man väl ändå säga att det är många kommuner på landsbygden som har de problemen, sen är de kanske extrema just i Hultsfred, säger Stefan Johansson.

Lennart Davidsson (KD) är vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden. 

– Jag är inte förvånad över att vi hamnade där vi hamnade när det är en sådan styrd undersökning. De tar med parametrar som vi inte kan göra så mycket åt, säger han.

– Bostadsbebyggelsen är lite knepig i den här kommunen. Du kan bygga ett hus för fyra miljoner så är det kanske värt två miljoner efter ett par år.

Lennart Davidsson tror att det skulle bli mer attraktivt och lönsamt att bygga om man kunde bygga mer sjönära.

– Det är en annan problematik som vi inte har rådigheten över, allt överprövas ju av länsstyrelsen. I de kommunerna där vi inte har en pluseffekt på byggande så skulle jag se att vi själva hade rådigheten över strandskyddsdispens. 

– Det handlar om kommunens överlevande, det blir mycket pensionärer kvar i bygden, men vi behöver ha in nytt folk. Vi har fina miljöer som vi skulle kunna använda till bebyggelse. Men då vill man inte bygga 100 meter in i skogen utan mer strandnära. 

För att få upp huspriserna i Hultsfreds kommun tror han att en större företagsetablering måste till. 

– Det är jättepositivt om man kunde få en företagsetablering, men nu under överskådlig tid ser jag inte det som ett scenario. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!