Fullmäktigesammanträde på distans

Fullmäktigesammanträden på distans kan komma att bli verklighet i Hultsfreds kommun. Som en extra punkt på dagordningen finns beslut som gör det möjligt.

Anders Andersson (KD) ordförande i kommunfullmäktige vill prova möjligheterna till sammanträde på distans.

Anders Andersson (KD) ordförande i kommunfullmäktige vill prova möjligheterna till sammanträde på distans.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-03-23 15:30

– I kväll har vi ett vanligt, om än väldigt ovanligt fullmäktigemöte, säger ordförande Anders Andersson (KD). Men som en extra punkt på dagordningen får ledamöterna besluta om de vill öppna för fullmäktigesammanträden på distans i framtiden. Det är en punkt som vi kan avgöra direkt utan beredning om alla ledamöterna är eniga.

Det är inte den enda effekten av Coronakrisen på kommunpolitiken i Hultsfred. Anders Andersson berättar att diskussioner pågår att minska antalet ledamöter, från 45 till 23. Vilket är det minsta antalet ledamöter som krävs för att bli beslutsmässiga enligt kommunallagen.

– Det har man gjort i Oskarshamns kommun och i Regionfullmäktige, säger Andersson.

Han tänker sig en bantning av antalet ledamöter till hälften, parti för parti. Så ett parti med sex ledamöter får tre platser, ett med fyra får två platser och så vidare. Men hela upplägget utgår från valresultatet. Det ska inte vara slumpen som avgör, anser Andersson.

–  Men det är lite detaljer kvar att diskutera, säger Andersson, exempels hur det med politiska vildar.

Att dra ner antalet ledamöter i fullmäktige är egentligen inget fullmäktigebeslut, utan det kan avgöras i samtal mellan ordförande och de olika gruppledarna.

Ett bantat kommunfullmäktige är ett led i arbetet att minska risken för Coronasmitta. Och skulle det bli många ledamöter sjuka, så har partierna fler avbytare att sätta in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!