Flygande start för Prosvets i Hultsfred

Nystartade Hultsfredsföretaget Prosvets har fått en minst sagt flygande start. Två dagar innan starten rodde man hem en stororder.

Patrik Göransson och Mikael Hellgren ser framtiden an med stor tillförsikt. Företaget i Hultsfred har fått en flygande start.

Patrik Göransson och Mikael Hellgren ser framtiden an med stor tillförsikt. Företaget i Hultsfred har fått en flygande start.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-09-28 10:00

Det var för ganska precis en månad sedan som tillverkningen drog igång i det nystartade företaget.

– Vi har redan en orderstock liggande på runt 600 000 kronor, säger Patrik Göransson som driver företaget. Dessutom har vi en offertstock på lika mycket. Det är otroligt roligt med det intresse vi har mött här i Hultsfred.

Redan i februari i år köpte Patrik Göransson och hans fru inkråmet från Hultsfreds Svets och Montage på Björkuddvägen och sedan dess har de jobbat med rekrytering. 

– När vi fick tag i Mikael Hellgren som verkstadschef började det lossna, säger Patrik Göransson och nu 22 augusti kunde vi komma igång med verksamheten. Som består av både verkstadsmekaniska arbeten och svetsning av konstruktioner. Och nu är det full rulle i verkstaden, där en av de första produkterna är inne på slutspurten.

Ytterligare en anställd har plockats in i verksamheten och Patrik Göransson håller inte för otroligt att det blir fler inom en ganska snar framtid.

Om man tittar ett år fram i tiden, hur ser det ut då?

–  Jag hoppas att vi är cirka fem man på verkstaden, säger Mikael Hellgren och han får medhåll från Patrik Göransson.

–  Vårt första mål är att komma upp i en omsättning på fem miljoner och har fem anställda, säger Göransson. 

Fast han håller öppet för att det kan ta lite mer än ett år. Kanske två till och med.

Konjunkturen ser inte alltför lovande ut framöver, är det något som oroar?

– Vi är så pass små att vi påverkas så lite. Det finns alltid en efterfrågan. Och vi har mycket jobb från varnförzinkningföretagen.  Den  verksamheten är ganska okänslig för konjunktursvängningar. 

Patrik Göransson och hans fru driver också två varnförzinkningföretag, ett i Aneby och ett i Vadstena. Det är på sätt och vis grunden för etableringen i Hultsfred. De båda företagen behövde en tillverkningsenhet också och eftersom sedan tidigare haft ett omfattande samarbete med gamla Hultsfreds Svets och Montage var valet inte så svårt.

–  Redan 2015 var vi inne på att köpa  Hultsfreds Svets och Montage, säger Patrik Göransson, men av olika anledningar passade det inte då.

Men förra hösten blev det till salu igen. Och då slog man till och köpte hela inkråmet. Maskiner såväl som allt annat som behövs, och så startades Prosvets Hultsfred AB.

Produktionen är i full gång sedan någon månad tillbaka.
Produktionen är i full gång sedan någon månad tillbaka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!