Ett händelserikt 2019 i backspegeln

Så här inför ett årsskifte är det till att se tillbaka. Här är ett litet urval av stort och smått som inträffade i Hultsfreds kommun.

Här är ett litet urval av stort och smått som inträffade i Hultsfreds kommun.

Här är ett litet urval av stort och smått som inträffade i Hultsfreds kommun.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2019-12-31 09:00

6 juli

Kampen gav resultat. Målilla Samhällsförening har tryckt på hos Trafikverket för att få till en gångtunnel under riksvägen, för att det ska bli lättare att ta sig till Hesjöbadet. Nu har Trafikverket sagt ja. I samband med att riksvägen byggs om till 2+1-väg kommer det också att bli en tunnel. Vilket fick Inge Adolfsson och Kent Karlsson i föreningen att jubla.

12 juli

Ett skyddsrum på Granitvägen i Hultsfred ockuperades helt enkelt i somras. Tre personer flyttade in utan att fråga om lov.

Hyresgäster slog larm om att det rörde sig personer i källaren, personer som inte hade är att göra. Samtidigt som ett antal källarförråd bröts upp och saker försvann. Tre personer sågs på plats och de är identifierade.

6 augusti

Hela 612 mopedister ställde upp i årets upplaga av Rock´n Roll Rally för veteranmopeder. Det blev rena rama folkfesten i Hembygdsparken och blåröken låg tät som londondimma mellan ekarna. Dessvärre inträffade en olycka under rallyt då en man i 60-årsåldern körde av vägen och skadade sig i en arm.

22 augusti

Räddningstjänsten i Hultsfred fick rycka ut och hjälpa ett barn, som råkat fastna med fingrarna i avloppet till ett badkar.https://vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/barn-fastnade-i-badkar-fick-hjalpas-loss-om6256803.aspx

Genom att skruva loss bottenventilen kunde barnet komma loss från badkaret, men med ventilen fortfarande på handen fördes barnet till sjukhus i Västervik, där resurserna att hjälpa var större. https://vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/sa-glad-och-tacksam-for-all-hjalp-vi-fick-om6258894.aspx

4 september

Granbarkborrenhttps://vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/ulf-kristersson-varre-an-jag-trodde-om6324875.aspx skapar oro bland skogsägarna i trakten. Moderatpolitikern Carl-Wiktor Svensson ber nu regeringen om hjälp med problemet, och några veckor senare kom även moderatledaren Ulf Kristersson på besök för att med egna ögon se skadorna från ovan. En rundtur med helikopter visade med all önskvärd tydlighet vad det handlar om.

24 september

Nu börjar förberedelserna inför bygget av den nya förskolan i södra Ekebergsområdet i Hultsfred. Ett helt upplag med rördelar har lagts upp och det dröjde sedan inte länge förrän trafiken lades om i hela centrum, för att man i lugn och ro skulle kunna göra om VA-nätet.

24 september

Slakteriet står i lågor. Hultsfreds kontrollslakteri https://vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/kraftig-brand-i-gamla-slakteriet-om6306836.aspx har stått som ett förfallet monument i många år, vandaliserat och plundrat. Men på sen eftermiddag upptäckte man kraftig rökutveckling från slakthuset och en stund senare brann det kraftigt i kontorsdelen.

Räddningstjänsten gick ut med ett VMA och uppmanade ortsborna att hålla sig inne för att undgå röken. Hagadals sporthall tvingades stänga eftersom röken tog sig in i anläggningens ventilation.

Några dagar senare tog polisen hand om två minderåriga, som misstänktes ha med branden att göra. 

3 oktober 

Nu klämtar klockorna för den gamla lanthandeln i Flathult. https://vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/darfor-maste-den-gamla-lanthandeln-brannas-upp-om6197342.aspxRäddningstjänsten och Smalspåret gjord gemensam sak för att få bort det gamla huset som var svårt infekterat av Hussvamp. Räddningstjänsten fick en unik möjlighet till en realistisk övning, medan Smalspårsföreningen i Virserum helt enkelt blev av med ett bekymmer.

9 oktober

Mörlunda Basket fyller 60 år. https://vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/morlunda-basket-rena-rama-ashojdensagan-om6330256.aspxEn stor återträff ordnades i sporthallen där en stor del av spelarna träffades igen, efter många år. Mörlunda Basket är rena rama Åshöjdensagan. Klubben kom från ingenstans, och slog sig rakt in i den svenska basketeliten. Men allt har sin tid, på 90-talet falnade verksamheten och klubben lades ner. 

28 oktober

Nu kom beskedet. Det blir en ny ambulansstation i Virserum. Efter flera diskussioner har Region Kalmar satt ner foten och tagit beslut om att bygga nytt. Den gamla ambulansstationen är rejält urvuxen, de nya ambulanserna får inte plats i garaget. Regionen satsar 15 miljoner i projektet.

20 november

Bomben slog ner. Arbetsförmedlingen stänger sitt kontor i Hultsfred. Man kommer dock att ha lokalerna kvar och en viss verksamhet blir det också. Men ingen personal kommer att vara stationerad här.

5 december 

Fem män greps när polisen slog till mot en lagerlokal i Hultsfreds kommun. https://vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/fem-greps-vid-tillslag-i-hultsfred-om6413380.aspx12 000 limpor cigaretter till ett värde av 2,4 miljoner kronor togs i beslag eftersom de misstänks vara insmugglade i landet. De fem männen misstänks för olovlig befattning med punktskattepliktig vara.

14 december

Äntligen dags för invigning av de nya trygghetslägenheterna vid Eklidenhttps://vimmerbytidning.se/nyheter/hultsfred/nu-ar-trygghetsboendet-invigt-och-klart-om6425435.aspx i Virserum. Gunnar Andersson var en av de första att flytta in och han trivs utmärkt i sin nya lägenhet. Hela bygget kostar 18,9 miljoner kronor, men då har Ekliden också fått en ny entré. Den ekonomiska föreningen Hultsfreds Trygga Hem svarar för byggnationen.

Visst sitter takterna i. Carl-Axel Nilsson var med och grundade Mörlunda Basket en gång i tiden, och spelade en väldig massa matcher i klubbens tröja.
Visst sitter takterna i. Carl-Axel Nilsson var med och grundade Mörlunda Basket en gång i tiden, och spelade en väldig massa matcher i klubbens tröja.
Några korta fakta

Hultsfreds Marknad lockade 25 000 besökare uppger arrangerande HFK

Två personer som sparkade ihjäl två igelkottar vid järnvägsstationen orsakade starka reaktioner och läsarstorm.

I september började arbetet att bygga temalekplatser i Hultsfred och Virserum. Vid det här laget är arbetet inne på sluttampen.

I oktober tog Tony Bohlin över som ny chef i ÖSK. Han ersätter Helena Grybäck Svensson som i stället blir vd i Hultsfreds Bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!