Var beredd på högt gräs – därför klipps inte grönytorna

På grund av den höga brandrisken kommer grönområden och vägrenar inte att klippas. "Invånarna kommer att få se högt gräs lite längre", säger Mikael Nilsson, driftschef gata-park.

Hugo och Lisa Assargård går och springer ofta utmed Strandpromenaden. "Klart det är finare när gräset klipps, men det är inget alternativ nu, utan jag förstår beslutet", säger Lisa.

Hugo och Lisa Assargård går och springer ofta utmed Strandpromenaden. "Klart det är finare när gräset klipps, men det är inget alternativ nu, utan jag förstår beslutet", säger Lisa.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-07-06 16:08

På grund av den höga brandrisken har ÖSK i samråd med Hultsfreds räddningstjänst beslutat att inte utföra några arbeten med maskiner som kan orsaka gnistor. Bland annat gäller det klippning av grönområden och vägrenar.

– Vi brukar börja slå de här grönytorna strax efter midsommar, men nu väljer vi alltså att avvakta eftersom det kan slå gnistor om maskinerna. Det kan ligga och pyra länge innan det tar sig, likt vid åska. Vi vill inte riskera att vi orsakar att det börjar brinna, säger Mikael Nilsson.

Hur kommer det här beslutet påverka kommuninvånarna?

– De kommer att få se högt gräs en längre tid. Sedan vet vi inte hur länge, utan det är så länge vi och brandchefen anser att brandriskvärdena är så pass höga som de är.

– Men, vi kommer se över korsningar, så det inte påverkar trafiksituationen. Det får vi lösa på annat sätt, understryker han.

Vilka grönytor gäller det?

– Det gäller ytor där det brukar vara lite halvlångt gräs så här års, som vi brukar slå en gång per år. I Hultsfred exempelvis längs med Strandpromenaden, det som inte är klippt i dag. I Målilla utmed riksvägen och i Vena vid Loflata.

– Det har redan varit på tapeten, folk vill att vi slår där för man vill vara kring scenen och leka. Så där kommer det nog bli liv. I övrigt finns det plättar lite varstans på orterna.

Lisa Assargård tycker det är finare när gräset klipps.

– Men det är inget alternativ nu, jag förstår beslutet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!