Beredd hjälpa i krisen – "Vill göra en samhällsinsats"

Stefan Freij och 135-talet andra erbjuder sin hjälp när läget förvärras. Kommunens efterlysning av tillfällig förstärkning fick ett enormt genomslag.

Ett 135-tal personer har anmält sitt intresse för att förstärka tillfälligt i den kommunala verksamheten.
"Gensvaret är långt över förväntan", säger Lise-Lotte Bertilsson.

Ett 135-tal personer har anmält sitt intresse för att förstärka tillfälligt i den kommunala verksamheten. "Gensvaret är långt över förväntan", säger Lise-Lotte Bertilsson.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-05-06 08:00

Efterlysningen på kommunens hemsida och i sociala medier löd: Vi söker nya kollegor för tillfällig förstärkning. 

Gensvaret blev långt över förväntan. Lise-Lotte Bertilsson, som är verksamhetschef för socialförvaltningens bemanningsenhet, kan räkna ihop ett 135-tal intresseanmälningar.

Så här långt har personalavdelningen gått igenom alla namn och ringt ett 25-tal.

– Merparten har anmält sig till områden inom socialförvaltningen, det är nog uppemot ett 70-tal, säger Lise-Lotte Bertilsson med glädje i rösten. Resten fördelas på kost, skola och barnverksamheten.

Har ni fått klart för er varför de visat intresse?

– Några vill ha ett jobb, andra erbjuda sin hjälp i en svår situation. Många har redan annat arbete men vill göra en insats och säger sig kunna hjälpa till i "någon liten ände". Kanske gå ut och gå med någon, hämta något, städa...

– Det är så fint. Vi kan hamna i en situation där vi behöver varenda en av dem, så alla är värdefulla.

Ser ni en ökad frånvaro?

– Nej, inte än, men det kändes givet att förbereda sig. Det svåra är att inte veta "när" den extra personalen behövs. Vi vet bara "att" den kommer behövas, ingen kommun kommer undan.

Så de står liksom standby?

– Ja, tanken är att plocka in dem som timvikarie när de behövs. Faran i det är att vissa kan försvinna. Vi kräver ju inte att de ska sitta hemma och vänta, utan vi tänker oss att de först och främst ska genomgå ett introduktionsprogram, så de kan verksamheten. Vi har fortlöpande kontakt med dem. 

Stefan Freij från Hultsfred är en av dem som anmält sitt intresse. När bokningarna till hans egna företag inom kroppsvård minskade, såg han en möjlighet att erbjuda sina tjänster.

– I min rörelse hjälper jag människor hela tiden och när jag nu har hälsan och mår bra är det en ynnest att få hjälpa till inom kommunen när jag kan och hinner, säger han. 

– Än så länge vet jag inte vare sig när det kan bli eller var, men jag står beredd att vara behjälplig i en svår tid. Samtidigt som jag kan dra in några kronor, vill jag göra en samhällsinsats. 

Utöver intresseanmälan har kommunen stärkt upp ytterligare. Ett 30-tal tidigare tim- och semestervikarier har anställts och är i arbete redan nu.

Betyder det att ni är överbemannade för tillfället?

– Ja, lite, men vi vill känna oss trygga med att de kan arbetet när det väl drar igång här med covid-19, säger Lise-Lotte Bertilsson.
 

När bokningarna till Stefan Freijs företag inom kroppsvård minskade, såg han en möjlighet att erbjuda sina tjänster.
När bokningarna till Stefan Freijs företag inom kroppsvård minskade, såg han en möjlighet att erbjuda sina tjänster.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!