Barnkonvention blir lag - är Hultsfred redo?

Förberedelserna pågår för fullt för att implementera Barnkonventionens alla artiklar. Vid alla beslut ska barnperspektivet finnas med.

Kommunalrådet Lars Rosander berättar att kommunen är förberedd  på att barnkonventionen blir lag från årsskiftet.

Kommunalrådet Lars Rosander berättar att kommunen är förberedd på att barnkonventionen blir lag från årsskiftet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-01-03 09:00

Än så länge är det kommunala regelverket inte klart och utskrivet. Men det kommer. Samtidigt förbereds en utbildningsinsats för politiker och tjänstemän.

Det är styrgruppen för LUPP, Lokal uppföljning av ungdomspolitik, som jobbar med den här frågan och har gjort så ganska länge vid det här laget.

– Barnkonventionen blir lag, och det betyder att vi vid varje beslut ska titta på om, och hur barnen berörs, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Mycket av det som föreskrivs i konventionen finns redan med i de befintliga regelverken, men när barnkonventionen upphöjs till lag, ökar kraven. Inte minst när det gäller formalia, det måste redovisas hur politikerna beaktat barnperspektivet vid de olika besluten. Nämndsekreterarna kommer att få lite mer att göra, genom att dokumentera att barnperspektivet tagits med i beräkningen. 

Det nya regelverket kommer att gälla för alla förvaltningar, men av självklara skäl är det framförallt socialnämnden och barn-och utbildningsnämnden som påverkas. Men även kommunstyrelsen och kommunfullmäktige får ta sin del av ansvaret för att lagen efterlevs.

 – Vi kommer att ta fram en checklista att gå efter vid besluten, säger Lars Rosander, och de olika nämndsekreterarna har fått uppdraget att ha kontroll på att nämnderna hanterar frågorna på rätt sätt.

Ett exempel på hur barnens perspektiv fått stort utrymme i planeringen är förstås de två nya lekplatserna, Köpingsparken i Hultsfred och Maden i Virserum, som byggts utifrån barnens önskemål.

– Vi har jobbat i enlighet med barnkonventionen i flera år, säger Susanne Svensson på fritidsgården. Den har funnits med i bilden för alla kommunens verksamheter. Men nu kommer vi att steppa upp frågan ytterligare.

Hon berättar att när det gäller verksamheten på socialförvaltningen och inom skolan finns det inskrivet sedan tidigare att barnkonventionen ska gälla. Likaså har kultur- och fritid haft den som ledstjärna i verksamheten.

En viktig del i konventionen är barns och ungas möjlighet till delaktighet, att kunna göra sig hörda i olika sammanhang.

– En del i det arbetet som vi gör är Ungdomsforum, säger Susanne Svensson. Så har kommunstyrelsen bjudit in ungdomar att medverka vid Strategidagarna. Men det finns säkert mycket mer vi kan göra. Att barnkonventionen nu blivit lag kan nog skapa lite panik på sina håll, men på det hela taget ligger vi ganska väl framme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!