Bambugården öppnar efter lång stängning

Restaurang Bambugården har öppnat igen, efter lång ofrivillig stängning. Coronaviruset har ställt till det även här. "Väldigt kännbart ekonomiskt".

Restaurang Bambugården i Hultsfred, med ägarna Xuan Thi Le och Chin Phan, har öppnat igen efter tre månaders stängning. Personalen blev fast i Vietnam på grund av coronaviruset.

Restaurang Bambugården i Hultsfred, med ägarna Xuan Thi Le och Chin Phan, har öppnat igen efter tre månaders stängning. Personalen blev fast i Vietnam på grund av coronaviruset.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2020-03-17 13:20

Det säger restaurangens ägare Chin Phan, som brukar ge sin personal långledigt över jul och nyår, för att alla ska få välbehövlig semester i sitt hemland Vietnam.

–  I år blev ledigheten en och en halv månad längre än planerat. På grund av coronasmittan fastnade alla i Vietnam, säger Phan som han kallas. När vi väl kom till Sverige stannade personalen hemma i ytterligare tre veckor för säkerhets skull, men ingen har smittats av coronaviruset.

På tisdagen kunde man så äntligen öppna igen efter tre månader.

Hur känns det nu, med gäster i restaurangen igen?

– Det känns bra, jag är väldigt glad, säger Phan. Det har varit många som skrivit positivt på sociala medier, så det känns som det är efterlängtat.

Du öppnar i en tid när coronaviruset slår hårt mot branschen, hur tänker du kring det?

– Jag är lite orolig, att många inte ska våga gå ut och äta. Men jag hoppas att folk tänker positivt, så jag får igång verksamheten igen, säger Phan och tillägger:

– Vi har redan förlorat stora pengar, någonstans mellan 400 000 och 500 000 kronor uppskattar jag, för många fasta kostnader kvarstår ju även att man har stängt. Exempelvis hyra, löner, el, skatt och försäkringar måste ju ändå betalas. Och jag hade köpt in mat, för att vara förberedd inför att vi skulle öppna i januari. Det har vi tvingats kasta för att datumen gått ut. Så om det inte kommer igång, utan att coronasmittan gör att det stannar upp nu, då klarar jag mig inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!