Additivt teknikcentrum växer lager för lager

Additivt teknikcenter i Hultsfred växer så det knakar. Eller rättare sagt lager för lager. Precis som i en 3D-skrivare.

Jocke Svensson, Micael Leijonhud och Henric Revelj ser fram mot vårens arbete på Additivit Teknikcentrum i Hultsfred.

Jocke Svensson, Micael Leijonhud och Henric Revelj ser fram mot vårens arbete på Additivit Teknikcentrum i Hultsfred.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-01-10 14:00

Fler elever, fler besökare, fler utbildningar och fler maskiner. Tillväxten är snabb just nu. Nu senast fick Additivt teknikcenter godkänt för en förlängning av YH-utbildningen och i nästa vecka får de leverans av en ny robot.

Det är något som föreståndaren, Jocke Svensson, ser fram emot. Robotar och automatisering står högt på agendan, nu när metallskrivaren är installerad och i full drift.

Veckan därpå kommer ytterligare en robot att levereras och när den är på plats finns här tre olika, som kommer att ingå i utbildningen.

Robotar sköter sig själva i stor utsträckning men det måste finnas människor som kan hantera dem. Och det är efterfrågad personal på arbetsmarknaden.

– Vi har räknat på det, och det finns 470 robotar på företagen häromkring, och personer som kan programmera dem är det brist på. Så utbildade programmerare är attraktiva på arbetsmarknaden, säger Jocke Svensson.

En av de här nya robotarna är dessutom kollaborativ, det vill säga att den kan jobba ihop med människor. Annars vill de helst vara för sig själva i sina nätburar.

– Länsstyrelsen har gått in med ett bidrag till den här satsningen, det är nog första gången de gör något sådant. Det är för att höja nivån med integration av robotar i näringslivet, säger Jocke Svensson.

Just näringslivet är en viktig del i Additivt Teknikcentrum. Det ägs av ett speciellt bolag som i sin tur har 17 företag, stora som små, som delägare tillsammans med kommunen. Det gör att man har en nära kontakt och kan fånga upp behoven i ett tidigt stadium och skräddarsy utbildningarna därefter.

Intresset bland företagen är stort, inte minst för eleverna på YH-utbildningen, men även på gymnasiets 3D-program.

– Det är flera företag som har hört av sig och erbjudit praktikplatser, säger Jocke Svensson.

YH-eleverna i första gänget kommer att gå ut på sin LIA, lärande i arbete, nästa vecka och sedan är de iväg hela terminen.

Målet med de här utbildningarna är att eleverna ska bli anställningsbara. Frågan är om det finns någon arbetsmarknad för dem ännu.

Är det inte risk att ni är lite för tidigt ute?

– Jag har bara sett två platsannonser om 3D-tekniker. Men utvecklingen går blixtsnabbt. Och våra undersökningar visar att 25 procent av de anställa i industrin går i pension inom tio år, säger Jocke Svensson, som ser framför sig ett generationsskifte, av både personal och tillverkningsmetoder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!