40 nya företag i Hultsfred: De här branscherna gynnas

Förra året startade 40 företag i Hultsfreds kommun. Trots pandemi är det fler än året innan. "Det är en utveckling som bygger framtidstro", säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Annika Stagård är en av dem som satsat på att starta eget under 2020, då hon öppnade restaurang och cateringverksamhet i Hultsfred.

Annika Stagård är en av dem som satsat på att starta eget under 2020, då hon öppnade restaurang och cateringverksamhet i Hultsfred.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2021-01-17 09:00

Kalmar län fick 16 procent fler företag förra året jämfört med 2019 och aldrig tidigare har det registrerats så många nya företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik. 

– Det ger ökade skatteintäkter, starkare regional utveckling och ett mindre sårbart näringsliv eftersom jobben inte hänger på ett fåtal stora arbetsgivare, säger Boo Gunnarson.

Siffrorna är glädjande också för Hultsfreds kommun. Boo Gunnarson kan här redovisa 25 nya aktiebolag, 14 enskilda firmor och 1 handelsbolag. 40 nya företag är ett mer än året innan.

undefined
De senaste tio åren har 449 företag startat i Hultsfreds kommun, enligt siffror från Visma Spcs.Trots global pandemi var också 2020 ett bra år för nyföretagandet.

Kan du ge några exempel på branscher, där nya företag startats?

– Rent generellt startades det mest tjänsteföretag. Exempelvis inom branscher som byggande av bostadshus och andra byggnader liksom golv- och väggbeläggningsarbeten. Men också hundfrisör, restaurang, livsmedel, hårvård, catering samt uthyrning och förvaltning av egna eller arrenderade bostäder märks i listan, säger Boo Gunnarson.

undefined
"Både regionen och kommunen mår väl av ökat nyföretagande. Oavsett hur framtiden blir är det bra med en spridning på branscherna", säger företagarexpert Boo Gunnarson, som kan notera 40 nya företag i Hultsfreds kommun under 2020.

Boo Gunnarsson märkte tidigt i våras att nyföretagandet stack iväg, trots att man såg att det var en otroligt tuff period framåt. En pandemi som ingen visste någonting om.

– 2008, när finanskrisen dånade in som ett åskoväder, då tvärdog nästan allt. Nu tror jag fler sett att företagande är ett alternativ. Var tredje drömmer om att starta företag, så jag är egentligen inte förvånad att många valt att starta företag – pandemin till trots. 

– Eller så är det just det som är anledningen, att folk är permitterade eller har fått ofrivilligt ledigt. Då kan man antingen sitta hemma och vänta eller ta tag i det. 

Intresset för höstens Starta-eget-kurs, som genomfördes tillsammans med Västervik Framåt AB och Vimmerby kommun, var också större än vanligt.

– Vi hade 14 deltagare, säger Annelie Ohlsson, handläggare på utvecklingskontoret.

– Många hade klara idéer och jag vet att deltagare startade företag efter kursen. Vi kan hoppas att kursen bidrar till att siffrorna fortsätter vara höga även i år.

Hur tänker du kring att så många som 40 nya företag startades förra året?

– Det är förstås jätteroligt. Väldigt bra och positivt för kommunen i stort. 

Vad tror du det kan få för effekter i kommunen?

– Det här är företag, exempelvis byggnadsfirmor, som är jättebra att invånarna har att tillgå. Att de vågar satsa ger också en framtidstro hos andra och det behövs inte minst nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!