Rebecka: "Viktigt att barn lär sig leka utan skärmar"

Barn upp till två år bör hållas borta från skärmar enligt nya rekommendationer. Jättebra – men kanske svårt att hålla sig till, tycker de föräldrar som Vimmerby Tidning pratat med.

"Jag tycker att det är jättebra men sen tror jag också att det kan bli svårt att hålla", säger föräldern Rebecka Hjelm, här med ettåriga dottern Marion i famnen.

"Jag tycker att det är jättebra men sen tror jag också att det kan bli svårt att hålla", säger föräldern Rebecka Hjelm, här med ettåriga dottern Marion i famnen.

Foto: Johannes Widergren

Hultsfred/Vimmerby2023-11-04 06:00

I nya rekommendationer från Svenska Barnläkarföreningen, BLF, avråds barn i åldern två till fem år att tillbringa mer tid än en timme vid skärmar som platta, mobiltelefon och tv per dag. För barn under två år avråds all användning.

– Jag tycker att det är jättebra men sen tror jag också att det kan bli svårt att hålla. Marion, som är ett år nu, kollar inte överdrivet mycket utan det är väl mest när vi vuxna tittar på någon film eller så ibland. Det är inte så att hon sitter med en skärm själv, säger föräldern Rebecka Hjelm till Vimmerby Tidning.

Hur tänker du med skärmtiden när Marion blir äldre?

– Jag tycker att det är viktigt att barnen lär sig leka utan skärmar men det är ju också lätt att ta till teven, tänker jag. Så mycket som möjligt ska jag försöka att inte sätta henne vid en skärm, vi har inte haft behov av det än i alla fall.

Alexandra Dagsdotter, 31, har två barn i åldrarna snart ett år och tre och ett halvt år.

– Vi försöker begränsa det men när det inte finns andra alternativ kan det hända att det blir skärmtid, säger hon.

Tycker du att de nya rekommendationerna känns rimliga?

– Ja, det tycker jag. Timmen behöver inte vara en timme i sträck utan kan vara en kvart här och där, tänker jag. Man känner också sina egna barn och vet hur de funkar, rekommendationerna är ju inte lagar.

undefined
"Man känner sina egna barn och vet hur de funkar, rekommendationerna är ju inte lagar", säger tvåbarnsmamman Alexandra Dagsdotter.

Emma Roos Simonsson, verksamhetschef för förskolorna i Hultsfred, säger att debatten om skärmtiden varit hård men att de nya rekommendationerna inte påverkar verksamheten i någon stor utsträckning. 

– I förskolan använder vi digitala verktyg mest för dokumentation. Det är sällan barnen själva har digitala verktyg och då är det bara korta stunder ihop med vuxen.

Hon berättar att plattan kan användas för att spegla en miljö men bilden visas då med projektor. Exempelvis när barnen leker att de åker tåg och en spårmiljö eller kupé visas med projektorn.

undefined
Små barn upp till två års ålder utvecklas bäst om de slipper skärmtid. Barn från två år upp till fem år bör ha begränsad skärmtid om max en timme per dag. De råden ger Svenska Barnläkarföreningen.
undefined
I Hultsfred används plattor främst för fotografering av projekt som görs eller att visa en bild via en projektor och utgöra en inramning av en aktivitet, till exempel barnen leker tågresa.

BLF skriver: "Även om digitala skärmar kan innehålla bra information, vara underhållande och ge möjlighet till kontakt så har små barns hjärnor ännu inte mognat tillräckligt för att ta till sig fördelarna. Tvärtom visar forskningen att barns utveckling kan påverkas negativt av att tidigt börja använda digitala skärmar."

Vimmerby Tidning har sökt förskolechefen i Vimmerby, Eva Johansson, som är på semester.

undefined
Att låta TV:n stå på timme efter timme i bostaden om man har små barn avråds av Svenska Barnläkarföreningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!