Direktbussar försvinner – byte krĂ€vs för resenĂ€rer

Hultsfred förlorar sina direktbussar till bĂ„de Oskarshamn och Högsby i samband med KLT:s tidtabellsskifte. "Det Ă€r byte i Glahytt eller Kristdala som gĂ€ller", sĂ€ger Martin Åkerberg, bitrĂ€dande trafikdirektör.

KLT:s nya tidtabell, som börjar gÀlla den 21 augusti, innebÀr att flera bussturer dras in eller förkortas. Bland annat tas linje 154 mellan Hultsfred och Oskarshamn bort.

KLT:s nya tidtabell, som börjar gÀlla den 21 augusti, innebÀr att flera bussturer dras in eller förkortas. Bland annat tas linje 154 mellan Hultsfred och Oskarshamn bort.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred/Vimmerby2023-08-06 12:00

I vÄras tog kollektivtrafiknÀmnden beslut om flera neddragningar i tÄg- och busstrafiken i lÀnet. Bland annat skulle bussavgÄngar med fÀrre Àn fem resenÀrer omformas eller dras in i samband med tidtabellsskiftet i augusti.

Bortsett frÄn en indragen morgontur mellan Lönneberga och Hultsfred skulle dock varken Hultsfreds eller Vimmerby kommun pÄverkas, uppgav Kalmar lÀnstrafik.

Men nu stÄr det klart att flera neddragningar i busstrafiken kommer att drabba Hultsfred och Vimmerby.

– Det var preliminĂ€rt Hultsfred-Lönneberga som berördes. Men varje Ă„r inför tidtabellsskiftet görs en analys av alla linjer i hela lĂ€net dĂ€r vi tittar pĂ„ resandeunderlag, sĂ€ger Martin Åkerberg.

undefined
KLT:s nya tidtabell, som börjar gÀlla den 21 augusti, innebÀr att flera bussturer dras in eller förkortas. Bland annat tas linje 154 mellan Hultsfred och Oskarshamn bort.

KLT:s nya tidtabell, som börjar gÀlla den 21 augusti, innebÀr bland annat att linje 154 mellan Hultsfred, Bockara och Oskarshamn tas bort.

– Ska man Ă„ka Hultsfred-Oskarshamn sĂ„ blir det med byte i Glahytt. Möjligheten att resa mellan Oskarshamn och Hultsfred kommer att finnas kvar, men inte med 154:an som har gĂ„tt direkt.

Vidare förkortas linje 54, som i dagslÀget gÄr mellan Hultsfred, Kristdala och Oskarshamn. I fortsÀttningen kommer bussarna endast att gÄ mellan Hultsfred och Kristdala.

– Ska man vidare frĂ„n Kristdala fĂ„r man byta till linje 52 i Kristdala. Det blir mer effektivt och vi kan tillgodose fler behov om vi har en bytespunkt pĂ„ mitten.

undefined
Linje 54 kommer endast att gÄ mellan Hultsfred och Kristdala. ResenÀrer som ska vidare till Oskarshamn fÄr byta till linje 52 i Kristdala.

Linje 159 fÄr ocksÄ en ny strÀckning. I stÀllet för Hultsfred-MÄlilla-Högsby blir strÀckningen Hultsfred-Mörlunda-Berga.

Med andra ord kommer det inte att finnas nÄgra direktbussar varken pÄ strÀckan Hultsfred-Oskarshamn eller Hultsfred-Högsby.

– DĂ€remot kan du Ă„ka tĂ„g mellan Hultsfred och Högsby. Men med buss Ă€r det byte i Glahytt. I bĂ„da fallen handlar det om ett lĂ„gt resande som gör att vi kan fĂ„ ut mer trafik för pengarna om vi gör pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet.

Enligt Martin Åkerberg Ă€r strĂ€ckorna mellan Oskarshamn, Högsby och Hultsfred en viktig knutpunkt för arbetspendling som KLT vill förbĂ€ttra.

– Det hĂ€r Ă€r ett första steg till det. Sedan kan jag inte svara pĂ„ om vi kan göra ytterligare förbĂ€ttringar nĂ€sta Ă„r.

undefined
Hultsfredsbor som vill Äka med kollektivtrafiken till Högsby utan byten fÄr i fortsÀttningen ta tÄget.

Blir det inte en försÀmring för de som pendlar om det krÀvs ett byte i Kristdala eller Glahytt?

– Ja, det kan absolut vara sĂ„. Men antalet resmöjligheter ökar och man tar sig Ă€ndĂ„ fram, Ă€ven att man fĂ„r göra det hĂ€r bytet. Sedan kan jag inte svara i detalj pĂ„ hur resandeunderlaget ser ut pĂ„ de linjerna, men det kan vara lite lĂ€gre Ă€n vad det Ă€r pĂ„ andra linjer i lĂ€net.

En förÀndring som berör Vimmerby Àr att linje 34, som tidigare gÄtt frÄn VÀstervik, kortas ner för att gÄ mellan Vimmerby och Blackstad.

– Linje 35 gĂ„r precis som tidigare.

Linje 581 mellan Kisa och Vimmerby fĂ„r en Ă€ndrad dragning – bussen ska köra via riksvĂ€gen mellan Södra Vi och Kisa.

Har ni förankrat alla förÀndringar med Hultsfreds och Vimmerby kommuner?

– Jag kan inte svara pĂ„ det i det hĂ€r specifika fallet, men vi har löpande under Ă„ret avstĂ€mningar med kommunerna och lyssnar pĂ„ deras önskemĂ„l, sĂ€ger Martin Åkerberg.

RÀknar ni med att göra större besparingar jÀmfört med vad som sades i vÄras?

– Nej, det hĂ€r ligger inom den summan vi hade som krav pĂ„ oss. Vi har uppdrag att titta pĂ„ ytterligare besparingar under hösten. Vi fĂ„r Ă„terkomma om vad det kan innebĂ€ra. Det Ă€r inte sĂ€kert att det drabbar Hultsfreds och Vimmerby kommun, utan vi tittar pĂ„ hela lĂ€net.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!