Under en vecka arrangeras World Orienteering day. Så i dagarna fyra har makarna Sävenstrand i Hultsfreds Orienteringsklubb lärt ut grunderna till eleverna i årskurs tre till sex på både Lindblomskolan och Vena skola.

Målsättningen är att marknadsföra och skapa ett intresse för orientering. I fjol kunde initiativtagaren till Världsorienteringsdagen, International Orienteering federation, räkna samman 288 000 deltagande barn och ungdomar, vilket var 35 000 fler än 2016.

– När vi är klara här i dag registrerar vi alla pojkar och flickor. Så får vi se om det räcker till rekord även i år, säger Arne Sävenstrand som annars tvingas konstatera att orientering inte står så högt i kurs bland barn och ungdomar.

Artikelbild

| Lindblomskolans Moayad Alkaddur och Esrom Ermias gav sig ut i skogen, i jakt på elva kontroller.

– I en klass med 26 elever var alla idrottsintresserade, men ingen orienterade. Min egen analys är att man tycker det är smutsigt, blött, kallt och man måste gå upp tidigt på morgonen. Det finns så många andra, bekvämare idrotter.

Men det hoppas han och Gunilla Sävenstrand lyckas vända genom att lära ut grunderna. Förhoppningen är att någon ska bli intresserad och vilja ansluta sig till föreningen.

Dessutom ingår att vara godkänd i orientering i skolans kunskapskrav, så aktiviteten fyller flera funktioner.

– Vi är så tacksamma för den här möjligheten, att få hjälp av proffs att få in orientering i undervisningen, säger läraren Jennie Ekström.