Hultsfred var sist ut i solenergiturnén i Kalmar län. Under rubriken "Solenergi – bli din egen energileverantör" vänder man sig till både privatpersoner och företag som funderat på egna solceller, men som kanske känner att de vet alldeles för lite.

– Intresset har varit bra rakt över. Störst bland privatpersoner, men föreläsningarna har även lockat en del företagare, säger Hillevi Hansson och fortsätter:

– Vi märker det att diskussionerna kring solenergi väcker onödigt oroande, så vi vill avdramatisera det hela genom att ge en bild av hur det går till, vad man ska tänka på och vad en investering kan ge för resultat. Kontentan är att vi vill att folk ska investera i solenergi, det är en del i vår omställning till förnyelsebar energi.

Artikelbild

| Lars Andrén, författare och ordförande i Svensk solenergi, delade med sig av sina kunskaper om sol, värme och förnyelsebar energi.

På Rock City erbjöds två sittningar, där författaren tillika ordförande i Svensk Solenergi, Lars Andrén talade om möjligheterna att investera i solenergi och vad man bör tänka på. Ett 50-tal tog del av hans kunskap om sol, värme och förnyelsebar energi.

– Vi vill ge en bred, heltäckande bild, så jag har pratat teknik och ekonomi, varvat med fakta kring avtalen som länsstyrelsen delat med sig av, säger Lars Andrén.

I decemberbudgeten aviserades att stödet till solenergi kommer halveras till 15 procent. Tills beslut kommer har Energimyndigheten stoppat handläggningen av ansökningarna. De som redan fått ett första beslut rullar dock vidare.

– Jag har särskilt två goda råd att dela med mig av här i kväll, sa Hillevi Hansson. Ett: ansök ändå. De lägger sig i kö och de som kommit in till länsstyrelsen är i stort sett färdigbehandlade, så det kommer gå snabbt när väl pengarna kommer.

Artikelbild

| Två sittningar om solenergi erbjöds på Rock City. Ett 50-tal privatpersoner och företagare kom för att informera sig.

– Råd nummer två, som är jätteviktigt, som företagare måste man skicka in ansökan innan man skriver avtal eller skriver en orderbekräftelse. Det är ett stort skäl till avslag, att man missat det.

På plats var Steve Ingström från Eklunds företagscenter, som bygger företagshotell i Vimmerby. Planen är att satsa på solceller på taket.

– Det var en nyttig kväll. Nu hade vi läst på innan, men det rådet ju en osäkerhet kring bidraget. Det ser inte ljust ut, men i vårt fall är inte beslutet avgörande, utan vi vill göra en modern byggnad med en miljöprofil.