Våldet tar aldrig semester

Det inkommer fler samtal och mail till Kvinnojouren Hultsfred/Vimmerby i samband med att semestern närmar sig.

"Våld förekommer oavsett årstid", säger Christel Rüdiger Karlsson. Så Kvinojouren Hultsfred/Vimmerby tar inte sommarledigt, utan man förväntar sig snarare få ännu fler telefonsamtal och mail.

"Våld förekommer oavsett årstid", säger Christel Rüdiger Karlsson. Så Kvinojouren Hultsfred/Vimmerby tar inte sommarledigt, utan man förväntar sig snarare få ännu fler telefonsamtal och mail.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2019-07-14 21:30

– Vi försöker hjälpa kvinnor genom att stötta dem i olika beslut. Ibland kan vi få dem att flytta innan allt drar igång, säger Christel Rüdiger Karlsson.

Tusentals kvinnor och barn söker skydd hos de kvinnojourer som finns runt om i Sverige. Kvinnojouren i Hultsfred/Vimmerby är inget undantag.

– Inför semestern får vi alltid ta emot fler samtal och mail med frågor om hur kvinnorna ska göra om det händer något, säger Christel Rüdiger Karlsson.

Christel berättar att många av kvinnorna som ringer kanske bara behöver prata av sig, bolla idéer eller bara ha någon utomstående som lyssnar.

Enligt Unizons hemsida finns det över 140 kvinnojourer runt om i landet och bara under 2018 skyddades 1 104 kvinnor och 1 400 barn. Unizon arbetar för att förbättra stöd och skydd till våldsutsatta kvinnor och barn.

En annan sak som kan inverka är att det kanske i vissa fall figurerar mer alkohol under ledigheter, vilket kan påverka familjeförhållandet mellan man, kvinna och barn.

– Det kan finnas risk för att man tar till alkohol för att slappna av när man har semester och ibland kan det gå överstyr.

Christel berättar att jouren har två lägenheter till sitt förfogande och att det skulle behövas fler, men de kan självklart nyttja andra kvinnojourers lägenheter om det skulle bli kris.

– Vi har samarbetar med många socialtjänster runt om i landet och vi hjälper varandra, så mycket det bara går, säger Christel Rüdiger Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!