Tyskt företag öppnar bas i Hultsfred

"Där kommer de" Flygplatschefen Evert Oskarsson pekar på en liten, liten prick på himlen. Det är en helikopter som tillhör det tyska företaget Wiking Helikopterservice som är på väg att landa i Hultsfred.

Wiking Helikopterservice har landat i Hultsfred. Det tyska storföretaget har etablerat en servicebas på flygplatsen.

Wiking Helikopterservice har landat i Hultsfred. Det tyska storföretaget har etablerat en servicebas på flygplatsen.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2019-03-18 10:50

Sakta och försiktigt sätter piloten ner helikoptern på landningsbanan. När den taxar in framför terminalen ser vi att det är stor best som kommer.

– Det är en Leonardo AW 139, säger Evert Oscarsson, den har plats för tolv passagerare och två piloter.

Och då är det ändå en av de mindre helikoptrarna i flottan...

Efter en stund tystnar de båda turbinmotorerna, rotorerna stannar så sakteliga och när de är helt stilla backar en av teknikerna fram bilen och kopplar på dragstången, för att backa in helikoptern i hangaren, där den kommer att få en grundlig genomgång.

Företaget har etablerat en bas på flygplatsen. Eftersom man jobbar med att flyga personal till och från fartygen som jobbar med bygget av den stora gasledningen genom Östersjön behövs en serviceplats inom bekvämt räckhåll. Det tar trots allt bara tre kvart från Visby till Hultsfred.

– Här finns allt som de behöver, säger flygplatschefen Evert Oscarsson, vi har en stor uppvärmd hangar, här finns bränsle och vi har skräddarsytt en paketlösning så att även personalen får den service de behöver. Med både transporter, mat och boende.

– De behöver bara ringa och säga att de kommer så ordnar jag det, säger Evert Oscarsson, som gärna fixar det där lilla extra för sina gäster.

Efter ett visst antal timmar i luften behöver helikoptern servas och då flyger den över till Hultsfred. Det blir en gång i veckan ungefär, om bara vädret tillåter.

– Det får absolut inte finnas någon risk för nedisning, säger Evert Oscarsson, då får de inte flyga.

Wiking Helikopter är ett tyskt företag men arbetsfältet är i hela Europa.

– De arbetar främst med persontransporter till Off Shoreprojekt, säger flygplatsens vd, Sievert Andersson, som naturligtvis är glad över att få hyra ut till helikopterföretaget.

Att Wiking Helikopter hittade flygplatsen i Hultsfred är en liten historia i sig.

– I somras hade vi två tyska helikoptrar som hjälpte till att vattenbomba skogsbränder som var här och tankade, säger Sievert Andersson, och därifrån spred det sig i Tyskland att det fanns ett flygfält här.

Och det var dessutom ett gott rykte, som fick Wiking Helikopter att nappa. Ett plus i kanten är förstås också att det finns bränsle att tillgå här. Det går åt en hel del för en flight från Visby in till fastlandet.

Besättningen på helikoptern, piloter och tekniker välkomnas av Evert Oscarsson och Sivert Andersson.
Besättningen på helikoptern, piloter och tekniker välkomnas av Evert Oscarsson och Sivert Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!