Två alternativ till ny cykelvägen

Frågan om en gång- och cykelväg mellan Hultsfred och Silverdalen har stötts och blötts i flera år. Nu har ett beslut om vägen kommit närmare.

Tomas Söreling (S) hoppas att cykelvägen mellan Hultsfred och Silverdalen blir verklighet.

Tomas Söreling (S) hoppas att cykelvägen mellan Hultsfred och Silverdalen blir verklighet.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-11-13 21:00

– Vi har fått ett svar från Trafikverket, säger kommunalrådet Lars Rosander. De säger att den här vägen måste finnas med i den regionala cykelplanen för att bli aktuell. Annars får kommunen stå för hela kostnaden själv.

Det gör att kommunstyrelsens arbetsutskott vill titta närmare på en alternativ lösning, det finns ju inget som säger att cykelvägen måste gå utmed 129:an.

– Sedan tidigare finns det beslut om att bygga en överföringsledning mellan vattenverken i Silverdalen och Hultsfred, som en  reserv för vattenförsörjningen i de båda orterna. Nu ger vi ÖSK  (Östra Smålands Kommunalteknikförbund) i uppdrag att titta på om det kan vara ekonomiskt försvarbart att bygga en gång- och cykelväg samtidigt.

Då tänker han på att det ändå ska grävas och byggas en serviceväg utmed ledningen. Det kan komma att minska kostnaderna betydligt, jämfört med ett vanligt vägbygge. Men vad det skulle kosta är något som ÖSK får räkna på och sedan återkomma med besked.

Frågan om den här vägen blev en kommunal fråga genom en motion från Socialdemokraterna för en tid sedan. Oppositionsrådet Tomas Söreling var en av motionärerna.

– Vi fick till oss att det fanns många önskemål om att kunna cykelpendla på ett säkert sätt mellan Hultsfred och Silverdalen, säger han.

– Det är sju kilometer mellan Hultsfred och Silverdalen, säger Söreling, men vägen är smal och många drar sig för att cykla här. Många upplever det som otäckt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!