TV-historikern fångade publiken

I onsdags gästade Gunnar Wetterberg Virserums Konsthall och gav den andra föreläsningen i en serie i samband med TRÄ 2019 som har temat Landsbygden och framtiden.

Historikern Gunnar Wetterberg kom till Virserums Konsthall i veckan för att föreläsa om skogen.

Historikern Gunnar Wetterberg kom till Virserums Konsthall i veckan för att föreläsa om skogen.

Foto: Magnus Strömsten

Virserum2019-10-19 14:00

Gunnar Wetterberg har blivit känd från TV på senare tid genom sin medverkan som en av experterna i "Fråga Lund" samt som vinnare i "På Spåret". Han är numera verksam som historiker och var inbjuden att föreläsa om sin bok "Träd - En vandring i den svenska skogen".

– Jag har en lång karriär bakom mig som byråkrat och har jobbat bland annat som diplomat, på Saco och på kommunförbundet. Efter 30 år som chef slutade jag för att göra något roligt istället. Jag har alltid haft en dröm om att bli historiker så det fick det bli, säger Gunnar Wetterberg som började med att skriva tre böcker om Skånes historia.

– Sedan undrade min förläggare om jag hade något annat jag ville skriva om och en dag när jag stod och jobbade i skogen så insåg jag att den vill jag skriva om. Det resulterade i min bok "Träd - En vandring i den svenska skogen". Där tar jag upp vad skogen haft för betydelse historiskt och vad den kommer att betyda för framtiden, säger Gunnar Wetterberg.

Vad har skogen betytt för Småland?

– Där var skogen länge bara en del av jordbruket och man använde den mest för att få lite ved och byggvirke. Först efter andra världskriget kom skogsindustrin igång på allvar och numera är den delen minst lika stor i Småland som i Norrland, sa Gunnar Wetterberg som gjorde en iakttagelse på vägen till Virserum från Skåne.

– I den här trakten är det inte bara barrskog utan mycket lövträd. Det var en härlig syn vid den här årstiden, sa han.

Många kom för att ta del av föreläsningen.
Många kom för att ta del av föreläsningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!