Tusentals personer till motorfesten

Det började blygsamt med fem motorer, 500 besökare och en präst som dragplåster. Med åren har Motorns Dag blivit ett självklart besöksmål – för flera generationer.

Under lördag besöktes Motorns Dag av uppskattningsvis 2 500 personer, som tycktes trivas i hembygdsparken.

Under lördag besöktes Motorns Dag av uppskattningsvis 2 500 personer, som tycktes trivas i hembygdsparken.

Foto: Charlotte Madestam

Målilla2019-08-04 17:00

Och just det att motorintresset går i arv tror hembygdsföreningens ordförande Roland S Johnsson är hemligheten bakom att motoreventet lockar tusentals människor till Målilla numera. Även om man är rätt långt ifrån rekordet på 6 500 besökare, som Bosse Bildoktorn bidrog till.

– Vi lockar fortfarande den äldre generationen, samtidigt som en ny generation motorintresserade ungdomar kommit till. Det är roligt att se äldre och yngre trivas här tillsammans.

I helgen har den 28:de upplagan av Motorns Dag arrangerats och folk åker många mil för att antingen gå runt och bara njuta av doften, ljudet och av att träffa de med samma intresse. Eller så har man som Tobias Persson kommit för att visa upp sina maskiner.

– Jag har 110 traktorer hemma i Skåne, säger han. Jag har tre med mig i år, bland annat en Munktells 25 från 1937. Jag får väl skylla på farsan Stig-Uno Persson, som överfört intresset på mig.

Michael Deltén från Rimfors kände sig nostalgisk där han gick runt bland alla maskiner.

– När man är född på landet är det härligt att se alla gamla tändkulor och motorer. Det luktar gott med all rök som ligger över det hela.

– Och så är det charmigt att höra alla ljud. Alla olika tändkulemotorer har olika melodier, tillägger sonen Carl Deltén.

Roland S Johnsson är nöjd med dagarna.

– Första året undrade vi hur vi skulle kunna locka hit folk för att titta på motorer, så vi tog hit prästen Bengt Lindwall som "dragplåster". Jag kan väl säga som så – i dag behöver vi ingen präst.

Ett 25-tal traktorer av olika modeller ställde upp i traktorparaden, som gick genom hembygdsparken.
Ett 25-tal traktorer av olika modeller ställde upp i traktorparaden, som gick genom hembygdsparken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!