Tufft jobb väntar för politikerna

Det är ett tufft jobb som väntar för kommunens budgetberedning. Fram till i juni, när budgeten för 2020 beslutas, ska 14 miljoner sparas in.

Ekonomichefen Henric Svensson presenterade långa rader av siffror inför kommunfullmäktiges ledamöter.

Ekonomichefen Henric Svensson presenterade långa rader av siffror inför kommunfullmäktiges ledamöter.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2019-03-26 17:00

En stor del av kommunfullmäktiges sammanträde ägnades åt ekonomiska frågor. Men så var det också tre år man gick igenom.

Bokslutet för 2018 visade sig vara en positiv läsning, med ett överskott på 27,7 miljoner kronor. Tvåprocentsmålet nåddes med god marginal och det blev det största överskottet sedan 1986. Ekonomichefen Henric Svensson fanns på plats och presenterade långa rader med siffror.

Samtidigt gjordes en ombudgetering för i år, och även här kan man se fram mot ett överskott, om än inte i paritet med 2018. Men sedan årets budget gjordes för ett år sedan har saker och ting förändrats och Henric Svensson kunde berätta att resultatet ser ut att bli ett par miljoner bättre än väntat. 9,8 för att vara mer exakt.

Men till nästa år ser det kärvare ut, meddelade Svensson. Budgetberedningen måste kapa bort drygt 14 miljoner kronor för att få budgeten att gå ihop sig.

Och det är inte det lättaste uppdraget att ta sig an, inte i en redan ansträngd organisation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!