I väntan på att pengarna betalas ut i maj nästa år, har nu också kommunstyrelsen lovat att Teknikcentrum får använda sig av två miljoner kronor från kommunens egen checkkredit.

Pengarna kommer att användas för att hålla i gång den löpande driften, löner och liknande, i väntan på att inkomsterna börjar ramla in.

– Det här är den enda maskinen av det här slaget i länet, säger kommunalrådet Lars Rosander (C) och intresset för den är stort. Inte minst i näringslivet.

Artikelbild

Hultsfreds kommun ligger rejält i framkant när det gäller additiv tillvekning, alltså att skriva ut föremål i metall. Med flera utbildningar i gång, både på gymnasie- och högskolenivå och med ett stort antal företag som delägare i bolaget har man skapat ett unikt koncept.

– Det är full fart på maskinen, säger Michael Leijonhud, vi har fått en flygande start sedan invigningen.

Han gläds åt det statliga stödet, även om det inte blir officiellt förrän i slutet på veckan. Men kommunen har fått ett muntligt besked så här långt.

– Det betyder naturligtvis en trygghet för oss, säger Leijonhud, samtidigt som det visar att det är en satsning som tilltalar Tillväxtverket.

Han ser också stödet som en möjlighet att jobba vidare med utveckling på flera fronter, tillsammans med delägare och partners.