Tar upp kampen mot förfallna hus

"Lagstiftningen är tandlös, vi har inte möjligheter att komma åt de förfallna och övergivna husen."

Lennart Davidsson,  Åke Nilsson och Gudrun Brunegård sätter fingret på ett landsbygdsproblem, och tar upp kampen mot tomma, övergivna och förfallna hus.

Lennart Davidsson, Åke Nilsson och Gudrun Brunegård sätter fingret på ett landsbygdsproblem, och tar upp kampen mot tomma, övergivna och förfallna hus.

Foto: Olof Carlson

Hultsfreds kommun2019-10-18 19:31

Lennart Davidsson (KD), vice ordförande i miljö- och byggnadsnämnden är kritisk till att lagen enligt honom, ger nämnden små möjligheter att ingripa. Allra helst i fall där man inte lyckas få tag i en ägare till husen. Och det är inte direkt ovanligt att ärenden blir till gamla surdegar av den anledningen.

–  Vi måste få nya instrument att hjälpa grannarna till de här fallfärdiga husen. Förvaltningen får in samtal varje vecka från grannar som tröttnat på de här övergivna och förfallna husen, säger Davidsson. 

Något som miljö- och bygg har att ta till är att ge ett vitesföreläggande.

– Men många gånger kan vi inte hitta ägaren, säger Davidsson. Och då är vapnet verkningslöst.

Nu vill Kristdemokraterna i Hultsfred ta upp frågan på riksnivå. Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård från Vimmerby har börjat lyfta frågan.

– Jag har talat med vår bostadspolitiske talesman, säger hon, och jag fick då rådet att begära en utredning av riksdagens utredningstjänst, att be dem ta reda på hur det ser ut i hela landet. Det kan jag göra som riksdagsledamot.

– Med utredningen som underlag finns det större möjligheter att agera. Då kan vi trycka på hos regeringen att göra något, säger Gudrun Brunegård.

– För det behövs en lagändring för att komma vidare.

Det är dock en lagändring som kräver eftertanke, inte minst som den kan komma i konflikt med äganderätten.

–  Men på något vis borde finnas en möjlighet att släcka äganderätten och låta fastigheten övergå i kommunal ägo, säger Davidsson.

– Vi har med råge över 100 förfallna fastigheter som vi jobbar med i Hultsfreds kommun, säger Lennart Davidsson, och jag vet att det ser liknande ut i de flesta kommuner. Framförallt på landsbygden. Det är en strukturfråga i hela landet.

Åke Nilsson (KD) ser det i mångt och mycket som ett symptom på samhällsutveckling och urbanisering. 

– Det finns många skäl till att det blir så här, säger han, i många fall är det äldre människor som bott i de här husen. När de fallit i från finns det ingen som vill ta över. I bland kanske det inte finns några arvingar alls.

I en storstad skulle marken vara attraktiv att köpa för att bygga nytt. Men inte på landsbygden, säger han.

Åke Nilsson ser också ett vidare perspektiv på de förfallna husen, som gör området än mindre attraktivt att bo i.

– Det blir en ond spiral, fler flyttar därifrån och ingen tar över husen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!