Det framgår av en dom i Södertörns tingsrätt i juni i år. Domen har överklagats och tidigare i veckan togs målet upp i Svea hovrätt. Den domen väntas komma senare i augusti.

Enligt tingsrättens dom följde polisen spanare större delen av Hultsfredsbons inköp av narkotikan från första parkett.

De spanade på en man i 50-årsåldern när han gick ut och lade in en väska i baksätet på sin bil på en adress i södra Stockholm den 16 januari. Han satte sig sen i en taxi och åkte till en krog en bit bort. Dit kom snart en bil med de två Hultsfredsborna i. Den nu dömde gick in och kom sen ut tillsammans med 50-åringen. De åkte tillbaka till 50-åringens gata.

Artikelbild

Utan att gå i närheten av sin bil öppnade han den på håll med den digitala nyckeln under tiden de två Hultsfredsborna åkte för att vända bilen.

I höjd med 50-åringens bil stannade de och den dömde 20-åringen steg snabbt ur, hämtade något i den andre bilens baksäte och hoppade snabbt tillbaka i den andra bilen. De körde sen ifrån platsen.

50-åringen gick tillbaka in i sin bostad.

Kort senare stoppades Hultsfredsborna på E4:an och polisen fann narkotikan, drygt 2,9 kilo amfetamin, på gatan värt över 600 000 kronor enligt en rapport Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysningen, CAN, presenterade förra året. Där anges priset på amfetamin till runt 220 kronor grammet i södra Sverige.

Båda anhölls och häktades misstänkta för grovt narkotikabrott. Bilägaren, även han Hultsfredsbo i 20-årsåldern, avfördes senare från utredningen.

– Alla misstankar mot honom är avskrivna, säger åklagaren Angelica Rubensson.

Hans kamrat dömdes i juni till 4,5 års fängelse. Han erkänner att han innehaft amfetaminet som kurir.

Ytterligare tre personer dömdes till fleråriga straff. Bland annat 50-åringen som erkänner att han sålt knarket. I hans bostad hittade polisen ytterligare tre kilo amfetamin och runt 80 000 kronor.

Åklagaren misstänker att Hultsfredsbon och en annan av de dömda, en man i 30-årsåldern bedrivit knarkhandel även tidigare. Något de nekar till. Men i deras sms-kommunikation finns bland mycket annat en logotyp med deras namn med texten "Distribution" och en bild på huvudrollsinnehavarna i "Breaking Bad", en berömd TV-serie som handlar om knarkförsäljning.

Åklagaren har dock bara åtalat dem för brottet i januari. Snart faller domen i hovrätten.