Speedway, bärs och kokkorv – sedan är man hemma

Speedway, bärs och kokkorv. Eventuellt lite ravioli och gulaschsoppa också. Sedan är man hemma. Kent Sejnegrim fick lära sig massor av kompisen Jan Bergkvist när han i helgen var på speedway för första gången i sitt liv.

Till kvällen avtog regnet. Så till slut blev det även folkfest inne på arenan.

Till kvällen avtog regnet. Så till slut blev det även folkfest inne på arenan.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Målilla2019-08-18 17:00

Målillas GP-tävling är så mycket mer än just bara en GP-tävling. Det är en folkfest som förenar unga och gamla, människor från olika platser och speedwayrävar med totala noviser.

Till den senare kategorin hör definitivt Ingela Trondsen och Kent Sejnegrim från Smögen De var på speedway för allra första gången i helgen – ”dittvingade” av kompisen Jan Bergkvist från Strängnäs, själv mångårig speedwayförare för Eskilstunaklubben Smederna.

Och Kent, som lärde känna Janne när de var på motorcykelsemester i Trosa för tre år sedan, blev fast direkt.

– Jag fick gåshud när jag såg träningen på fredagskvällen. Jag hade inte alls räknat med att få den reaktionen, det var riktigt häftigt, säger han när vi träffar dem under uppladdningen på husvagnscampingen inför lördagskvällens GP.

– Det är kul att få uppleva det här i verkligheten. Man kommer säkert se på speedway på ett annat sätt när man ser tävlingar på tv i framtiden, tror Kent.

– Vi har faktiskt ett gammalt retrotält, från 70-talet, som är schysst att sova i. Ett orangefärgat med blått tak. Det hade vi när vi träffades, så vi får väl se var man vaknar i morgon, skojar Kent Sejnegrim.

Kompisgänget anlände till husvagnscampingen intill Målilla Motorstadion redan på torsdagen. Ja faktum är att Janne Bergkvists kusin, Eva Wahlström och hennes make Per, var först av alla.

– Det var helt tomt här när vi kom. Det är den största campingtomt vi någonsin haft, säger de och skrattar.

Visst är själva tävlingen i centrum för dem, men alla sex lyfter gemenskapen och allt runtomkring som i princip som lika viktigt.

– Man kanske inte umgås så mycket naturligt med dem som bor runtomkring, utan av någon märklig anledning är det oftast vid toalettbesöken i buskarna man lär känna folk. Tänk att just den företeelsen är så social, säger Janne Bergkvist och skrattar.

Vad tror ni om lördagskvällens tävling då?

– Man håller man ju extra hårt på Fredrik Lindgren. Hjärtat vill att en svensk ska vinna istället för att det blir något av ett polskt nationsmästerskap, säger Janne Bergkvist.

Vet du inte hur tävlingen slutade?

Jag kan i alla fall säga att det var en väldigt lycklig kompis-sextett som vandrade hem till campingen fram på småtimmarna..

Några trotsade lördagseftermiddagens oväder och satt ute i alla fall. Men då fick parasollet fungera som jätteparaply.
Några trotsade lördagseftermiddagens oväder och satt ute i alla fall. Men då fick parasollet fungera som jätteparaply.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!