Solen sken under årliga mässan

Uppskattningsvis 3 000 personer besökte Lönneberga Mat och Hantverk, som fullständigt badade i sol.

Durspelstoner spred sig över hembygdsgården när Fyrklövern med Sune Håkansson, Gerd Svensson, Gun Andersson och Lars Andersson underhöll  besökarna på Lönneberga Mat och Hantverk.

Durspelstoner spred sig över hembygdsgården när Fyrklövern med Sune Håkansson, Gerd Svensson, Gun Andersson och Lars Andersson underhöll besökarna på Lönneberga Mat och Hantverk.

Foto: Charlotte Madestam

Lönneberga2019-09-22 14:20

Just vädret var på mångas läppar, denna vackra höstdag. Många förundrades över värmen som kom tillbaka lagom till helgen.

– Det kan vara lite av rekordväder, sa Gerd Segerström i Lönneberga Hembygdsgille. Arrangemanget ligger alltid tredje lördagen i september, och i år var den 1 september en söndag, så vi ligger en vecka senare än normalt. Det till trots, vilket fantastiskt sensommarväder vi fick denna tolfte omgång.

Det bidrog med största sannolikhet till att omkring 3 000 personer kom till hembygdsgården. Av kommentarerna förstod man att det är en tradition för många, men för Inger och Sören Torgnysson från Vimmerby var det premiär.

– Det var kul, ett jättebra arrangemang. Det blir att åka fler gånger, sa Sören medan han serverades mattips på potatis av Gusten Pleijert.

Tradition är det också för Ida Nordin, hennes mamma, pappa, bröder och andra släktingar som för tionde året i rad stekte ragger, som en parentes är Östergötlands nationalrätt.

– Det går åt ungefär tusen ragger, sa Ida medan pappa Erland klickade ut mer smet.

Malin Jonsson i hembygdsgillet var nöjd med dagen sedan den sista koppen kaffe serverats, man stängt logdörrarna till höskullen, de 65-talet utställarna packar ihop, tonerna från durspelsgruppen Fyrklövern ebbat ut och arrangören bommat igen marknadskontoret för det här året.

– Det känns jättebra, det har gått smidigt och folk tycks nöjda, säger Malin Jonsson. Det är mycket jobb, men så värt det när man ser hur mycket folk som kommer.

Runt tusen ragger stekte Ida Nordin, pappa Erland Nordin & co. Det har blivit en familjeangelägenhet, där många i släkten är engagerade i matlagningen. Alla har en koppling till byn Åkarp på ett eller annat sätt.
Runt tusen ragger stekte Ida Nordin, pappa Erland Nordin & co. Det har blivit en familjeangelägenhet, där många i släkten är engagerade i matlagningen. Alla har en koppling till byn Åkarp på ett eller annat sätt.
Karta: Lönneberga Hembygdsgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!