Skogsbränderna kostade miljoner

Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun återsöker drygt fyra miljoner kronor för insatser under sommarens många skogsbränder.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-11-16 11:30

Bara åskvädret den 14-15 juli i somras kostade en bra bit över två miljoner kronor för räddningstjänsten, och efter att ha räknat bort kommunens självrisk på 483 698, återsöker räddningschefen Michael Hesselgård drygt 1,8 miljoner för ett antal insatser.

Några dagar senare kom ett nytt åskväder, med fem insatser vid skogsbränder på olika håll i kommunen. För dessa kan Hesselgård återsöka drygt 570 000 kronor.

– Dessutom har vi varit ute och hjälpt andra kommuner vid några tillfällen, säger Michael Hesselgård, bland annat var vi uppe i Jämtland och Dalarna vid de stora skogsbränderna där.

För de här intensiva dygnen, återsöker han nu 1,1 miljoner drygt. Och på den summan är det ingen självrisk, den står kommunerna som fått hjälpinsatser av Hultsfreds räddningstjänst för.

Räddningstjänsten i Hultsfred har också hjälpt Oskarshamns kommun vid ett par tillfällen. Dels i Fliseryd och Åby mosse, men framförallt vid den stora skogsbranden i Mellingerum.

– För Mellingerum söker vi tillbaka 597 173 kronor, säger Hesselgård och i Fliseryd 78 945 kronor.

Han betonar har det här är pengar man ansöker om, än så länge är det inte sagt att man får hela summa av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Till det här kommer i alla fall två skogsbränder som inte når upp till självrisken. En vid Bjärken och en i Lönneberga. De kostade i runda slängar 800 000 vardera. Alltså 1,6 miljoner som man inte kan återsöka någonstans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!