Satsar på ny föreläsningsserie

I år fokuserar föreläsningarna på vägskäl i historien. Händelser och företeelser som fått samhällsutvecklingen att gå i en annan riktning.

Morgan Sävetun och Margareta helander från SPF fillsammans med Marianne Leijon från Vuxenskolan och Monica Hjelm från Campus ser fram mot höstens föreläsningar.

Morgan Sävetun och Margareta helander från SPF fillsammans med Marianne Leijon från Vuxenskolan och Monica Hjelm från Campus ser fram mot höstens föreläsningar.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-08-20 20:44

Fjolårets framgångar med historiska föreläsningar i Hultsfred gav blodad tand och nu laddar SPF tillsammans med studieförbundet Vuxenskolan och Campus Hultsfred för en ny säsong.

– I år blir det inte lika sammanhängande som förra året, säger Morgan Sävetun i SPF. Det blir mera lösryckta händelser.

Den första i raden, redan nu i början på september, kommer att handla om Sverige år 1918 och demokratins stora genombrott. Journalisten och författaren Ulrika Knutsson kommer att berätta mer om 1918, då slutstriden om allmän och lika rösträtt rasade. Ett omvälvande år, då de första stegen togs mot vad vi tar för givet i dag.

I oktober kommer förre ambassadören och mellanösternkännaren Ingmar Karlsson att föröka ge en bakgrund till varför det är så oroligt i den här regionen och för att hitta roten till det onda går han tillbaka till första världskrigets dagar.

68-rörelsen står också på programmet för hösten. En spännande tid både i Sverige och på andra håll, när gamla invanda begrepp ställdes på huvudet och gamla auktoriteter tappade sin auktoritet, när frihetens rike tycktes ligga inom räckhåll.

Det är före detta journalisten, numera fil.dr i historia, Henrik Berggren som kommer att berätta om den här omtalade tiden, som också många av åhörarna minns.

Arrangörerna, SPF tillsammans med Vuxenskolan och Campus Hultsfred vänder sig till en åhörarskara på 55+, och föreläsningarna har man bokat genom Senioruniversitetet i Kalmar - Växjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!