Så mycket sprängmedel lämnades in

När tiden för polisens sprängämnesamnesti gick ut i fredags hade polisen i Region Syd fått in cirka 500 ärenden.

"Vi har haft ett antalärenden här hos oss också" säger Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby."

"Vi har haft ett antalärenden här hos oss också" säger Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby."

Foto: Jimmy Karlsson

Hultsfred/Vimmerby2019-01-15 22:00

– Vi har haft de flesta ärendena i de östra delarna av Region Syd, säger Bengt Schuster, ammunitionsansvarig hos polisen i Malmö.

Med ärenden menas när polisen fått vidta åtgärder i samband med att någon gjort en anmälan med anledning av amnestin. Oftast handlar det om att polisen fått åka ut och hämta sprängmedlen, säkra upp och ta hand om dem på ett säkert sätt.

– Vi har haft ett antal ärenden här uppe hos oss också, säger Håkan Karlsson vid polisen i Vimmerby.

– Hur många har jag inte koll på, men det har hänt att vi har fått åka ut och hämta in både sprängkapslar och annat.

I några fall har också polisens bombgrupp fått rycka in och göra jobbet. Enligt Bengt Schuster har de flesta ärendena kommit in från den östra delen av Region Syd. Från Kalmar - Kronobergs- och Blekinge Län.

– Då har det varit på skogs- och lantbruk, där man förvarat gammalt sprängmedel sedan generationer tillbaka, säger han, och i samband med amnestin har man velat bli av med det och kontaktat oss.

Däremot har det nästan inte kommit in något sprängmedel från kriminalitet alls. En hel del militärt sprängmedel har också lämnats in. Saker som "fått följa med hem" efter värnplikt och repövningar.

Nu återstår för polisen att göra en grundlig utvärdering av amnestin, där resultatet kommer att brytas ner på polisområdesnivå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!