Så lurades Mohammad – av fågeltjuvarna

Mohammad Ghoneim och hans fru Kawthar lurades iväg av ett falskt meddelande. När de kom hem var hans unika samling kanariefåglar stulen. "Jag förstod direkt att något var fel, för man hör alltid fåglarna sjunga."

På ovanvåningen i familjens hus, finns det platsbyggda burar, där Mohammad Ghoneim har sin samling.

På ovanvåningen i familjens hus, finns det platsbyggda burar, där Mohammad Ghoneim har sin samling.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2019-02-08 17:30

Den här dagen, när makarna kom hem var det alldeles tyst i huset. Inget trivsamt sjungande alls, från hans 50 kanariefåglar som bor på ovanvåningen, i huvudsak i platsbyggda burar av trä, i familjens kedjehus i Virserum.

– Det var bara en fågel kvar, som förmodligen smitit undan tjuvarna. Och de här båda ungarna, som vi har på ett annat ställe för de är så små att de måste matas, säger Mohammad Ghoneim och plockar fram en liten vit bur med de yngsta fåglarna i samlingen.

Några dagar tidigare hade Mohammad Ghoneim fått ett meddelande, i vilket det stod att det var väldigt viktigt att han och frun kom till Arbetsförmedlingen.

– Vi gav oss iväg för att hinna till utsatt tid, men enligt handläggarna var vi inte inbokade för möte. Så jag visade dem meddelandet och vi fick förklarat för oss att vi måste blivit lurade.

Då förstod varken Mohammad Ghoneim eller hans fru Kawthar Mukadem anledningen, till varför de lurats hemifrån – men det blev uppenbart så fort de kom hem.

Tjuvar hade brutit sig in via altanen och stulit hela samlingen fåglar, som Mohammad Ghoneim uppskattar är värd 72 000 kronor.

Mohammad Ghoneim har varit intresserad av kanariefåglar sedan 15-årsåldern, och när familjen lämnade Syrien för tre år sedan, tog han intresset med sig till sitt nya hemland.

– Jag har sparat pengar i tre år för att kunna köpa nya fåglar. Jag har fem olika arter som är värda mellan 400 och 2 500 kronor per fågel. Den mest värdefulla heter Giboso, en ovanlig sort från Spanien.

Mohammad Ghoneim har fått tillbaka sex av sina fåglar av den mer vanliga sorten så här långt. De har han hämtat hem från polisstationen i Västervik.

– Fåglarna var medtagna, säger Mohammad Ghoneim, som hoppas att han ska få tillbaka ännu fler av fåglarna, som de allra flesta är ringmärkta, men han tvekar på att alla kommer hem igen.

– Min fru mår också mycket dåligt efter inbrottet, och vill inte vara ensam hemma, tillägger han med allvarsam röst.

Mohammad Ghoneim hade satt ut en annons, med avsikt att sälja av lite. Sedan han fick jobb vill inte tiden riktigt räcka till för alla fåglar, så han blev glad när han sålde fyra fåglar nyligen.

– Jag föder upp och säljer fåglarna vidare. Tjuvarna visste precis vad de var ute efter, för ingenting annat är stulet, säger Mohammad Ghoneim.

Fotnot: I torsdags hölls häktningsförhandlingar mot två personer som misstänks för inblandning i fågelstölden. En av de två släpptes efter förhandlingen på fri fot. Sedan tidigare sitter en man från Norrköping häktad, misstänkt för grov stöld.

24 fåglar av den ovanliga sorten Giboso stals. Bara en finns kvar i Mohammad Ghoneims samling, sedan den lyckats undkomma tjuvarna.
24 fåglar av den ovanliga sorten Giboso stals. Bara en finns kvar i Mohammad Ghoneims samling, sedan den lyckats undkomma tjuvarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!