Representerar Hultsfred: "Skithäftigt"

Han vill kämpa för fler utbildningsplatser till Hultsfred och Vimmerby. Det är en av Micke Långs hjärtefrågor när han tar plats som ombud för Hultsfred på Socialdemokraternas partikongress som inleds under fredagen.

Micke Lång är framröstad att representera Hultsfred på S-kongressen i Umeå, som inleds i dag fredag.

Micke Lång är framröstad att representera Hultsfred på S-kongressen i Umeå, som inleds i dag fredag.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2019-03-22 17:16

Vi når Micke Lång och får en pratstund med honom på väg till Örebro.

En klassisk sportfråga, hur känns det?

– Trevligt och skithäftigt. Det är en speciell känsla att komma upp på riksnivå, att få kommunicera viktiga frågor på ett högre plan och få vara med och forma framtidens socialdemokratiska politik. Det pratas så mycket i samhället "att man ändå inte kan påverka", men jag vill säga att det är precis tvärt om, vi kan visst göra skillnad. Det är väl därför jag håller på, tänker jag.

Alla ombud röstas fram, varför tror du att just du fick förtroendet?

– De tyckte kanske att det var min tur. Ha ha! Skämt åsido, man kan ju gissa att medlemmarna har förtroende för mig. Det känns hedrande.

Ni är tolv ombud från Kalmar län, alla med sina hjärtefrågor. Vad brinner du särskilt för?

– Jag vill att vi alla börjar prata mer politik. Alltid och i alla lägen. Ungdomen är bättre på det, de är skolade in i det, att argumentera och diskutera. Så jag skulle gärna se att det politiska samtalet tar plats i lunchrummen, i de dagliga samtalen i en naturligt avslappnad levande process, där valrörelsen lever fullt ut under hela mandatperioden. Vi behöver träna varandra, vi är inte alltid politisk överens och behöver inse att det är skönt många gånger. Det är så man växer.

Som andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, någon skolfråga kanske?

– Ja, särskilt att vi måste få fler utbildningar till regionen. Inte minst kommer jag att jobba för Hultsfred- och Vimmerbyområdet, så vi kan bygga vidare på vårt samarbete med Campus och lärarutbildningen. Utbildningsfrågorna är monumentalt viktiga i den situation vi befinner oss i. Högskolereformen vi genomförde var enormt viktig, nu behöver vi kraftsamla igen, så vi får en expansion på antalet högskoleutbildningar och platser inom en rad områden. Särskilt behövs det ju fler lärare. Där tror jag vi får till en bred, politisk enighet i den frågan.

– Dessutom är flexibiliteten på arbetsmarknaden enorm idag, folk byter jobb många gånger under sitt yrkesverksamma liv. Det är en utmaning, så vi måste vara beredda på att ha vidareutbildningar och kompletterande för att styra upp vad marknaden efterfrågar, inom både offentliga sektorn och näringslivet.

Vad är din ambition med att vara ombud på partikongressen?

– Alla talar förstås för sin sak, och det känns oerhört angeläget att träffa personer högre upp, som kan jobba med våra frågor.

Hallå där

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!