Politiker fick sin dator hackad

Fullmäktigepolitiker fast i Kiev utan pass och pengar. Eller inte. "Klart det känns olustigt, man vet ju inte vad följderna blir", säger Conny Daag som fått sin dator hackad.

"Någon risk att känsliga mail kommit i orätta händer är det inte, säger politikern Conny Daag som fått sin dator hackad.

"Någon risk att känsliga mail kommit i orätta händer är det inte, säger politikern Conny Daag som fått sin dator hackad.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2020-02-28 12:00

På torsdagen satt Conny Daag (M) vid datorn, när han plötsligt fick se hur mailen i inkorgen försvann. Ett efter ett.

– Kort efter började telefonen ringa och sms trilla in från vänner som fått mail, till synes från mig,  där det påstods att jag under en resa till Kiev fått min väska stulen, innehållande pass och mina kreditkort, och att jag behövde 17 500 kronor.

Det skapade en del oro – och en massa merjobb i form av att anmäla händelsen och försöka få klarhet i hur riskfyllt det är.

– Få vet vad man ska göra, det har inte gått att få några direkta råd.

Du är förste vice ordförande i socialnämnden, kan känsliga mail vara på villovägar?

– Nej, individärenden kommuniceras på annat sätt, aldrig över mail.

Linus Ivarsson är trygghetsstrateg på kommunen och blev varse att många kommunanställda fått bluffmailet skickat till sig från Conny Daags mailadress.

– Jag trodde först det var ett bluffmail i mängden, men så kände jag igen namnet. Mailen skickades förmodligen ut riktat mot hultsfredsadresser, för att det skulle vara större chans att Conny Daag är ett välkänt namn och på så sätt öka chansen att någon går på det och svarar.

Vad skulle kunna hända?

– Gärningsmännen sitter på mailadressen och kan utgöra sig för att vara Conny. Det skulle kunna betyda att de även kan beställa varor i hans namn och godkänna beställningarna via mail. Det är alltid obehagligt med sådant här. Det är viktigt att polisanmäla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!