På spaning efter goda idéer

Hur kan Virserum bli ännu vackrare? Frågan kastas ut till de som vet allra bäst hur de vill ha sitt samhälle. På lördag bjuds Virserumsborna in till ortspromenad.

Det finns potential i Virserum och nu vill kommunen ta medborgarna till hjälp för att hitta ännu fler skönhetsvärden på orten.

Det finns potential i Virserum och nu vill kommunen ta medborgarna till hjälp för att hitta ännu fler skönhetsvärden på orten.

Foto: Olof Carlson

Virserum2018-11-14 19:04

Den här promenaden, eller rättare sagt promenaderna, är ett led i den pågående satsningen Hultsfreds Kommun Makeover. En kraftig satsning på att göra utemiljön både tryggare och vackrare i tätorterna.

– Vi kommer att gå två olika slingor i Virserum nu på lördag, säger kommunens utvecklingschef Lars Gjörloff, och vi kommer att titta på vad vi kan göra.

Han håller tummarna för att det ska bli stor uppslutning bland Virserumsborna, så att man kan fånga upp de tankar och synpunkter som finns för att förbättra samhället, både när det gäller trygghet och utseende. Antingen det handlar om planteringar eller belysningar. Den ensa begränsningen som finns är att det måste göras på mark som kommunen kan råda över.

- Vi hoppas få in en hel massa konkreta idéer, säger Gjörloff. Det kan vara om allt från bänkar till belysningar, planteringar. Det kan också vara insatser som gör det lättare att komma fram med rullatorer och barnvagnar.

Det blir samling på parkeringsplatsen vid Mejerigatan, och därifrån utgår man sedan i två olika slingor. De sex medverkande kommuntjänstemännen kommer att dela upp sig i de båda grupperna.

– Vi som kommer att vara med är stadsarkitekt Sara Dolk, Jens Karlsson från ÖSK, Ulrika Stolt och jag från utvecklingskontoret, Malin Albertsson från turist- och informationsavdelningen och Tommy Svensson Pöder från kultur och fritid, säger Lars Gjörloff.

Han hoppas också få med sig stadsträdgårdsmästare Stefan Lagerqvist från Sävsjö, som kan ge idéer och tankar om planteringar.

– Han är en av de bästa i landet, säger Gjörloff, har verkligen blick för både det estetiska och för vilka växter som passar.

Det här blir den andra ortspromenaden som genomförs i kommunen. Tidigare har man besökt Silverdalen och fångat upp en hel del bra idéer. Och man hoppas förstås det ska bli lika bra i Virserum.

– Vi fick en hel del bra idéer här, säger Lars Gjörloff.

På sikt kommer alla de övriga orterna att få liknande promenader. Fast det blir inte förrän till våren.

Satsningen på Makeover började i Hultsfred där det första, och mest kända exemplet är förvandlingen av Hagadalsparken. Men nu ska alltså den här satsningen sprida sig över hela kommunen. Förnya och försköna är ledorden, när kommunen tar medborgarna till hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!