På torsdag är det dags för den 15:de upplagan av Fest för farfars fordon. Ett arrangemang som alltid lockat många entusiaster till hembygdsparken. När man trodde att siffran över antalet utställare inte kunde bli större – ja, då slog eventet till med rekord 2018 med 357 fordon.

– Vi sålde 900 korvar och uppskattar att det kom runt 2 000 personer förra året, säger ordförande Thorbjörn Svahn.

Uppmaningen "kom när du vill, åk när du vill" och avsaknaden av föranmälan tycks uppskattas. Det går lite som Thorbjörn säger "på slak lina".

– Miljön här i hembygdsparken bidrar förstås också till att intresset är så stort. Det är så vackert här med sjön och allt, säger Johnny Ebbesson.

Vad kan komma att dyka upp i parken?

– Personbilar, traktorer, mopeder, båtar och gokartbilar – allt är välkommet, säger Thorbjörn Svahn. Vi bjuder dessutom in traktens alla motorcyklar till generalmönstring. Förra året kom det 113 stycken. Det vi vet i år är att Målilla Hembygdsförening kommer med sin lastbil från Modo i Silverdalen, en 50-talare som man renoverat från rishög till kanonskick. Dessutom speedwaycyklar, en tändkulemotor och en brandbil, som kommer ställas upp bredvid räddningstjänstens moderna.

Arrangemanget har dessutom vuxit vid sidan av fordonen, så Musikskolan har sin våravslutning samtidigt, nytt i programmet är kören Joyvoice och Liselotte Jarnerup Nilsson visar sina oljemålningar med motiv av skrotbilar och nostalgiska leksaker.