Lönnebergaveckan är i full gång. Tidigare år har Lönneberga kyrka varit en central punkt för den, men så är det inte i år. Kyrkan är stängd för renovering.

Renoveringsprojektet inleddes egentligen för omkring tre år sedan då man fixade till lanterninen och tornet, putsade kyrkan och målade fönstren utvändigt.

– Sedan upptäcktes hussvamp i trossbotten och då beslutade vi att byta golvet. Efter ytterligare diskussioner kom vi överens om att byta konstruktion och bjälklag samt att dränera runt hela kyrkan, berättar Jörgen Petersson, fastighetsansvarig inom Aspelands pastorat.

Artikelbild

| Lönneberga kyrka är stängd och numer en byggarbetsplats. Den första advent räknar man med nyinvigning efter renoveringen.

Det invändiga arbetet inleddes strax efter nyår, och som så ofta vid renoveringar dyker det upp nya grejor.

– När vi väl började plocka ner väggar och inventarier för renoveringen såg vi hur nedsmutsat allt var, så då tog vi ytterligare ett beslut att vi skulle måla om taket och väggarna. Taket är klart och väggarna ska få en strykning till, berättar han.

Mikael Eriksson är kyrkoherde i Aspelands pastorat.

– Det blir en uppgradering av det mesta. Vi åtgärdar även saker som exempelvis ljud och ljus. Vi kommer också kunna värma upp olika delar av kyrkan var för sig och låter även bygga ett pentry, säger han.

– Sammantaget kommer vi på många sätt få en vackrare och förhoppningsvis även mer funktionell kyrka. Det är viktigt att både församlingen och medarbetarna har varit aktiva genom processen, så att kyrkan blir anpassad helt efter vår verksamhet, säger Mikael Eriksson.