Ofrivillig ensamhet lika skadligt som rökning

Ofrivillig ensamhet kan vara lika skadligt som rökning, enligt Anders Hansen, överläkare i psykiatri. Nu ska detta motverkas i kommunen.

Anita Borg Petersson, Birgit Johansson, Mona Bäckman, Lena Hasting, Kerstin Nilsson, Åke Karlsson och Håkan Hermansson har påbörjat arbetet med att göra en handlingsplan, mot ofrivillig ensamhet.

Anita Borg Petersson, Birgit Johansson, Mona Bäckman, Lena Hasting, Kerstin Nilsson, Åke Karlsson och Håkan Hermansson har påbörjat arbetet med att göra en handlingsplan, mot ofrivillig ensamhet.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfreds kommun2019-10-23 05:00

Ofrivillig ensamhet börjar alltmer uppmärksammas som ett folkhälsoproblem. 

Bland annat lyftes ämnet i TV4:s Nyhetsmorgon med Anders Hansen och psykologen Anna Bennich som pratade kring riskerna med ofrivillig ensamhet.

– Det har gjorts en stor undersökning i Danmark, där man följt rökare, hjärtsjuka och överviktiga. Den visar att ensamhet är en riskfaktor i storlek som rökning, sa Anders Hansen i tv.

Frågan har fått extra fokus också i Hultsfreds kommun, där PRO och SPF gemensamt tagit initiativet till att göra en handlingsplan, som ska användas i arbetet med att minska ofrivillig ensamhet bland äldre. Projektet har namnet "Tillsammans mot ensamhet".

Nu har startskottet gått för det arbetet, som genomförs i cirkelform under Studieförbundet Vuxenskolans försorg. 

– Jag vet att liknande arbete påbörjats i Kalmar, men annars har vi tänkt att gå i bräschen för det här, säger Lena Hasting, ordförande i Hultsfred-Vena PRO.

Materialet man samlas omkring har tagits fram av PRO, SPF och SKPF, Svenska Kommunalpensionärernas förbund, på uppdrag av regeringen som insett att många sitter ensamma.

– Väntjänsten, kommunens anhörigstöd och många föreningar gör redan i dag mycket för att lindra ofrivillig ensamhet, men det går att göra ytterligare lite mer, tror Håkan Hermansson. Sedan gäller det att gå varligt fram, en del väljer att vara ensamma.

Så här långt har tio personer från inte bara Hultsfred, utan även Järnforsen och Silverdalen anmält sitt intresse att delta i arbetet med handlingsplanen.

Bland andra Kerstin Nilsson, som vet av erfarenhet att många människor i kommunen sitter ensamma.

– Jag ser det här som ett komplement till Röda Korsets arbete, som jag också är engagerad i. Alltid kan jag bidra med något, för att lindra ensamhet. Jag brukar tänka tanken hur jag själv skulle vilja bli bemött i en framtid.

Mona Bäckman är lite inne på samma sak.

– Jag är nyinflyttad och känner egentligen ingen här. Nu kan jag ta mig ut på egen hand, men om några år kanske jag inte kan det. Då skulle jag vilja ha hjälp med att komma ut.

Hur ska ni bära er åt för att handlingsplanen inte bara ska bli en hyllvärmare?

– Jag är inte ett dugg orolig för det med de här människorna kring bordet, säger Lena Hasting. Det handlar om att göra planen så bra och konkret som möjligt, sedan kommer en del vara lättare att åtgärda än annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!